Owoc ten znajduje się na liście przysmaków wielu osób. Bogate w wiele witamin doskonale uzupełnia naszą codzienną dietę. Posiada w sobie wiele właściwości odżywczych, ale mimo tylu zalet i tak mała ilość ludzi decyduje się na kupno tej rośliny z dwóch powodów: cena i krótki termin świeżości. Jak zatem zadbać o awokado, aby nie bać się o stracone pieniądze?
Awokado: właściwości
Roślina skrywa w sobie wiele niesamowitych właściwości, które znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Awokado bogate jest przede wszystkim w witaminy takie jak: A, C, E, K, H oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo skrywa w sobie następujące minerały: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, mangan i miedź. Systematyczne sięganie po ten owoc może nas uchronić przed niejedną chorobą. Naturalna profilaktyka za pomocą awokado z pewnością wspomoże nasz organizm na wiele sposobów.
- normuje ciśnienie krwi
- obniża cholesterol
- uczucie sytości
- wspiera walkę z miażdżycą
- poprawia odporność
- wpływa na mniejsze ryzyko wystąpienia udaru
- wspiera pracę serca
- normuje poziom cukru
- poprawia stan skóry
- wspiera jakość wzroku
- wspiera pracę mózgu
Awokado: przechowanie
Ludzie na wiele sposobów starają się zadbać o świeżość awokado. Przechowują w lodówkach, polewają sokiem z cytryny, pakują do torebek aluminiowych lub zawijają w folię, aby owoc miał jak najmniejszy dostęp do powietrza. Ostatecznie jednak roślina i tak gnije – jej powierzchnia ciemnieje, a środek staje się wyjątkowo miękki. Jest jednak pewien sposób, który może nam pomóc pozbyć się tego problemu. Jak przechowywać zatem awokado?
Potrzebne rzeczy:
- słomka
- nóż
- awokado
- woreczek próżniowy
Przygotowanie
- Przekrój awokado nie przecinając pestki. Rozdziel owoc na pół, a pestkę odstaw na bok. Może przydać się na wiele innych sposobów.
- Obie połówki wrzuć do woreczka i zamknij, pozostawiając miejsce na słomkę.
- Włóż słomkę do szczeliny, a następnie dokładnie wyssij powietrze z worka.
- Powoli wyciągnij słomkę i szczelnie zamknij szczelinę.
- Tak zapakowane awokado śmiało możesz włożyć do zamrażarki i gotowe!
Właściwości pestki awokado
W kwestii urody pestka awokado doskonale nawilża skórę oraz włosy. Dodaje jędrności oraz sprężystości. Idealnie nadaje się dla suchej skóry oraz zniszczonych włosków. Pestka jest bogata w antyoksydanty (posiada ich więcej niż pozostała części owocu), przeciwutleniacze, magnez, wapń, błonnik oraz potas. Doskonale wpływa na wzrok, poziom cukru we krwi oraz wspiera pracę serca. Co więcej, jest to idealne remedium dla kobiet cierpiących na silne bóle menstruacyjne, a to dlatego, że właściwości pestki działają rozkurczowo.
Zastosowanie
Pestka owocu również posiada wiele właściwości, które mogą nam bardzo dobrze służyć. Istnieje wiele możliwości wykorzystania tej części rośliny. Poznaj niektóre z nich!
Peeling
Wystarczy, że wysuszysz pestkę przez kilka dni, a następnie zmielisz w młynku do kawy. Tak przygotowaną pestkę wymieszaj z olejkiem kokosowym. Masę możesz nałożyć na twarz oraz całe ciało. Pozostaw substancję na 10 minut, a następnie wystarczy spłukać.
Dodatek do posiłku
Podobnie jak przy peelingu, wysusz pestkę, a następnie zmiel w młynku do kawy. Następnie przesyp proszek do pojemniczka lub słoiczka i śmiało możesz dodawać go na przykład do płatków śniadaniowych.
Barwnik
Podoba ci się bardzo mocny róż? Pestki z awokado mogą stanowić naturalny barwnik, który da ci dokładnie taki kolor. Wystarczy, że do wrzącej wody wrzucisz kilka pestek awokado i pozwolisz im się gotować od 20 do 60 minut. Właśnie w tym czasie zaczyna pojawiać się różowy kolor, a więc możesz decydować jaką intensywność pragniesz. Następnie wystarczy w tej wodzie zamoczyć materiał, który chcesz zafarbować i gotowe.