10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców

Ewelina
Kulinaria
25.07.2016 13:22
10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców

10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców.

Każdemu z nas choć raz zdarzyło się wyrzucić sporą ilość owoców lub warzyw, ponieważ zwyczajnie się zepsuły. Warzywa i owoce nie zawierają konserwantów, ich czas przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na przedłużenie ich świeżości. Dzięki temu już nie będziesz musiała marnować jedzenia. Poznasz nasze proste pomysły, dzięki którym będziesz mogła kupować większe ilości warzyw i owoców, bez ryzyka ze zepsują się w lodówce po kilku godzinach lub dniach.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #1

1. Nie myj owoców i warzyw, jeśli nie masz zamiaru ich od razu zjeść.

Warzywa i owoce mają swoją naturalną otoczkę ochronną, która pomaga im zachować świeżość na dłużej. Owoce i warzywa najlepiej więc myć dopiero przed zjedzeniem. Dzięki temu zachowają świeżość na dłużej.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #2

2. Nie przechowuj ich w wilgoci.

Owoce i warzywa zdecydowanie wolą suche środowisko, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Najlepiej umieścić je w plastikowym lub szklanym pudelku razem z papierowym ręcznikiem, który wsiąknie potencjalna wilgoć.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #3

3. Nie wszystkie warzywa i owoce powinny być przechowywane w lodówce.

Do tej grupy należą papryka, ogórki i pomidory. Te warzywa powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, dzięki temu dużo później zaczną się psuć. Tak samo należy postępować w niedojrzałymi jeszcze owocami i warzywami.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #4

4. Nie wszystkie owoce i warzywa powinny być przechowywane razem.

Dojrzale banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen. Przechowując je z warzywami i owocami wrażliwymi na etylen, takimi jak jabłka, arbuz, bakłażan, dynia, ziemniaki czy brokuły, te zaczną się szybciej psuć.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #5

5. Nie należy przechowywać razem cebuli i ziemniaków.

To doprowadzi do kiełkowania obu warzyw. Kiedy warzywa kiełkują przestają być jadalne.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #6

6. Ziemniaki należy przechowywać w cieniu.

Ziemniaki bardzo nie lubią słońca, powinny być przechowywane w cieniu. W słońcu szybciej zaczynają gnić.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #7

7. Brokuły i kalafior lubią wilgoć.

Aby zapewnić brokułom i kalafiorowi przyjemną wilgoć, należy trzymać je w słodkiej wodzie i zakryć ich wierzch mokrym ręcznikiem. Pamiętając o regularnej wymianie wody i płukaniu ręczników. Te warzywa można również przechowywać tylko owinięte mokrym ręcznikiem w plastykowym pudełku z otworami wentylacyjnymi.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #8

*8. Końcówki bananów powinny być owinięte folią. *

Bananów nie należy przechowywać w lodówce. Najwolniej psują się w temperaturze pokojowej. Dodatkowo możesz owinąć ich końcówki folią, wtedy będą świeże jeszcze dłużej.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #9

*9. Winogrona powinny być szczelnie zamknięte w plastykowej torebce. *

To zapewni im długą świeżość.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #10

10. Pomidory zawsze kładź łodygą do góry.

Pomidory najszybciej psują się w miejscu wokół łodygi. Przechowując je zawsze łodygą do góry spowolnisz ich psucie się.

Zdjęcie 10 prostych sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców #11