Warzywa i owoce nie zawierają konserwantów, ich czas przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Każdemu z nas choć raz zdarzyło się wyrzucić sporą ilość owoców lub warzyw, ponieważ zwyczajnie się zepsuły. Na szczęście istnieją sposoby, aby spowolnić psucie się tych produktów. Wystarczy przestrzegać kilku zasad.
#Myj owoce dopiero przed ich spożyciem
Warzywa i owoce mają swoją naturalną otoczkę ochronną, która pomaga im zachować świeżość na dłużej. Owoce i warzywa najlepiej więc myć dopiero przed zjedzeniem.
#Nie przechowuj w lodówce niektórych warzyw i owoców
Do tej grupy należą papryka, ogórki i pomidory. Te warzywa powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, dzięki temu dużo później zaczną się psuć.
#Te owoce trzymaj oddzielnie
Dojrzale banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen. Przechowując je z warzywami i owocami wrażliwymi na etylen, takimi jak jabłka, arbuz, bakłażan, dynia, ziemniaki czy brokuły, te zaczną się szybciej psuć.
#Nie należy przechowywać razem cebuli i ziemniaków.
#Ziemniaki nie lubią światła
Ziemniaki bardzo nie lubią słońca, powinny być przechowywane w cieniu. W słońcu szybciej zaczynają gnić.
#Przechowuj w suchym miejscu
Najlepiej umieścić je w szklanym pudelku razem z papierowym ręcznikiem, który wsiąknie potencjalna wilgoć.
Sprawdź, których produktów nigdy nie należy przechowywać z plastikowych pojemnikach.