3 sprawdzone przepisy na paszteciki i krokiety do barszczu! Musisz wypróbować!

Magdalena
Kulinaria
08.12.2018 22:46
3 sprawdzone przepisy na paszteciki i krokiety do barszczu! Musisz wypróbować!

Bez wątpienia na świątecznym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Jako dodatek do niego, oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, można zaserwować wigilijne paszteciki lub krokiety z kapustą i grzybami. Poniżej przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy, które koniecznie musisz wypróbować w te święta!

Zdjęcie 3 sprawdzone przepisy na paszteciki i krokiety do barszczu! Musisz wypróbować! #1

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 opak. suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 szt. żółtek
  • 100 g masła

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów suszonych
  • około 1 – 2 szt. cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Do smarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 15 g sezamu (do posypania)

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Kolejno dodać mleko oraz żółtka, całość dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. .

W tym czasie przepłukać kapustę i drobno pokroić. Następnie przełożyć do miski, dodać opłukane suszone grzyby. Gotować wszystko z wodą do miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Oczyścić pieczarki posiekać, przełożyć na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażyć. Następnie dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i całość zagotować. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, trzeba ją odlać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść, a następnie rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x 45 cm i podzielić go na 4 części – paski o długości ok. 11 cm. Na brzeg każdego paska nałożyć farsz, całość zwinąć w rulon. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokroić na kawałki o grubości ok. 5 cm, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem paszteciki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 25 minut.

Zdjęcie 3 sprawdzone przepisy na paszteciki i krokiety do barszczu! Musisz wypróbować! #2

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego (275g)

Farsz:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • cebula
  • łyżka oleju
  • garść grzybów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
  • jajko do posmarowania
  • kminek lub mak do posypania

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, w 1 szklance wody. Następnie gotować grzyby ok. 30 minut, odcedzić (ale tak, by woda została) i ostudzić i pokroić drobno. Kapustę zagotować z niewielkiej ilości wody, później odcedzić. Dodać do kapusty wodę z grzybów, pokrojone grzyby, podsmażoną, drobno pokrojoną cebulkę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 30-40 minut. . Jeżeli w farszu jest za dużo wody, trzeba ją odlać.

Płat ciasta rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Na każdym płacie ułożyć farsz, następnie brzegi płatu zwilżyć wodą i skleić, tak by powstał rulon. Każdy rulon pokroić na niewielkie romby. Nagrzać piekarnik do 190 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paszteciki układać na blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut.

Zdjęcie 3 sprawdzone przepisy na paszteciki i krokiety do barszczu! Musisz wypróbować! #3

Tradycyjne krokiety z ciasta naleśnikowego

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli-do smaku,
  • olej słonecznikowy do smażenia naleśników.

Farsz do krokietów :

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
  • sól, pieprz, Vegeta-do smaku.

Panierka:

  • 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
  • bułka tarta do panierowania ,
  • olej słonecznikowy do smażenia krokietów.

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować i pozostawić na 10 minut. Konsystencja powinna być niezbyt gęstej śmietany. Patelnie (najlepiej użyć specjalnej patelni do naleśników lub zwykłej teflonowej), delikatnie natłuścić olejem słonecznikowym i nagrzać. Mała chochlą wlać ciasto. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron, przewracając drewnianą łopatką. Po usmażeniu odstawić naleśniki, tak by zmiękły.

Farsz:

Dzień wcześniej zalać grzyby w wodą i moczyć przez dobę. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę wypłukać i gotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarenkami pieprzu. Po ugotowaniu odcedzić, odcisnąć i posiekać. Drobno pokrojona cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej posiekaną kapustę i grzyby. Wszystko dusić ok. 30 minut, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz odstawić do wystygnięcia.

Krokiety:

Farsz rozsmarowujemy po całym naleśniku i zwijamy w kopertę lub rulonik. Następnie każdego krokieta panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Zdjęcie 3 sprawdzone przepisy na paszteciki i krokiety do barszczu! Musisz wypróbować! #4