Bez wątpienia na świątecznym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Jako dodatek do niego, oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, można zaserwować wigilijne paszteciki lub krokiety z kapustą i grzybami. Poniżej przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy, które koniecznie musisz wypróbować w te święta!
Paszteciki z ciasta drożdżowego
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki
- 1 opak. suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 3 szt. żółtek
- 100 g masła
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 100 g grzybów suszonych
- około 1 – 2 szt. cebuli
- 250 g pieczarek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Do smarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 15 g sezamu (do posypania)
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Kolejno dodać mleko oraz żółtka, całość dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. .
W tym czasie przepłukać kapustę i drobno pokroić. Następnie przełożyć do miski, dodać opłukane suszone grzyby. Gotować wszystko z wodą do miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Oczyścić pieczarki posiekać, przełożyć na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażyć. Następnie dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i całość zagotować. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, trzeba ją odlać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść, a następnie rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x 45 cm i podzielić go na 4 części – paski o długości ok. 11 cm. Na brzeg każdego paska nałożyć farsz, całość zwinąć w rulon. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokroić na kawałki o grubości ok. 5 cm, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem paszteciki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 25 minut.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (275g)
Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej
- cebula
- łyżka oleju
- garść grzybów suszonych
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
- jajko do posmarowania
- kminek lub mak do posypania
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, w 1 szklance wody. Następnie gotować grzyby ok. 30 minut, odcedzić (ale tak, by woda została) i ostudzić i pokroić drobno. Kapustę zagotować z niewielkiej ilości wody, później odcedzić. Dodać do kapusty wodę z grzybów, pokrojone grzyby, podsmażoną, drobno pokrojoną cebulkę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 30-40 minut. . Jeżeli w farszu jest za dużo wody, trzeba ją odlać.
Płat ciasta rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Na każdym płacie ułożyć farsz, następnie brzegi płatu zwilżyć wodą i skleić, tak by powstał rulon. Każdy rulon pokroić na niewielkie romby. Nagrzać piekarnik do 190 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paszteciki układać na blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut.
Tradycyjne krokiety z ciasta naleśnikowego
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli-do smaku,
- olej słonecznikowy do smażenia naleśników.
Farsz do krokietów :
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
- 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
- sól, pieprz, Vegeta-do smaku.
Panierka:
- 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
- bułka tarta do panierowania ,
- olej słonecznikowy do smażenia krokietów.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować i pozostawić na 10 minut. Konsystencja powinna być niezbyt gęstej śmietany. Patelnie (najlepiej użyć specjalnej patelni do naleśników lub zwykłej teflonowej), delikatnie natłuścić olejem słonecznikowym i nagrzać. Mała chochlą wlać ciasto. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron, przewracając drewnianą łopatką. Po usmażeniu odstawić naleśniki, tak by zmiękły.
Farsz:
Dzień wcześniej zalać grzyby w wodą i moczyć przez dobę. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę wypłukać i gotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarenkami pieprzu. Po ugotowaniu odcedzić, odcisnąć i posiekać. Drobno pokrojona cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej posiekaną kapustę i grzyby. Wszystko dusić ok. 30 minut, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz odstawić do wystygnięcia.
Krokiety:
Farsz rozsmarowujemy po całym naleśniku i zwijamy w kopertę lub rulonik. Następnie każdego krokieta panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.