Sezon na truskawki już się rozpoczął. Kochamy ich smak i koktajle na ich bazie. Doskonale jednak wiemy, że truskawki wyjątkowo szybko tracą świeżość i się psują. Istnieje jednak pewien sposób, dzięki któremu zachowasz ich świeżość na kilka dni dłużej niż zwykle.
Truskawki nie tylko są pyszne, ale i zdrowe. Zawierają silne przeciwutleniacze i wiele innych witamin i minerałów:
-Witamina C
-Błonnik
-Kwas foliowy
-Potas
-Magnez
-Mangan
Zawarte w truskawkach substancje doskonale wpływają na wzrok, funkcjonowanie mózgu oraz serca, poprawiają krążenie, zwalczają stany zapalne i obniżają ciśnienie. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn i przyspieszają proces odchudzania. Te wszystkie drogocenne właściwości znajdziemy jedynie w truskawkach, które są świeże. Jak przedłużyć życie zerwanych truskawek?
#Potrzebujesz:
-Wodę
-Ręcznik papierowy
-Biały ocet
-Plastikowe lub kartonowe pudełko
#Wymieszaj wodę z białym octem w proporcji 5:1 w misce.
#Włóż do mieszanki truskawki i pozostaw na 3-5 minut, (nie usuwaj ogonków).
#Związki zawarte w occie zabiją zarodniki grzybów, bakterie i pasożyty.
#Dzięki temu truskawki zachowają świeżość na dłuższy czas, ponieważ usuniesz przyczynę ich psucia się.
#Wyjmij truskawki z wody i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
#Wyłóż pudełko papierowymi ręcznikami, umieść w nich truskawki tak, aby nie leżały jedna na drugiej.
#Umieść pudełko w lodówce.
#Pamiętaj, aby przed zjedzeniem opłukać truskawki pod bieżącą wodą.