😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki garść suszonych śliwek garść wędzonych śliwek kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia Sposób wykonania: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. To ostatnie chwile na przygotowania, ale na pewno znajdzie się jeszcze odrobina czasu na bigos. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole dlatego dziś mam dla Was przepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym ogniu przez ok. 4 godziny, aż wszystkie składniki połączą się smakami. Na tłuszczu z boczku podsmażamy mięso pokrojone w małą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną.