Większość z nas lubi mleko, sery czy jogurty. Dostarczają nam one białka i mają dobry wpływ na kości, poprzez zawartą w sobie witaminę D. Jednak jak dowodzą naukowcy przetwory mleczne mogą ochronić nas też przed zawałem. Co prawda nie do końca odkryto mechanizmy powodują takie skutki, jednak są już przypuszczenia, że to dzięki procesowi fermentacji.
Badania
Badania nad wpływem przetworów mlecznych na nasz organizm trwają już około 20 lat i przez ten czas udało się przebadać 2000 osób. Wyniki z tych badań, jasno pokazują, że regularne konsumowanie przetworów z mleka zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca nawet o 20 procent. Jak na razie naukowcom udało się ustalić, że związki powstające podczas fermentacji mleka mogą wpływ na poprawę naszego zdrowia. Co ciekawe mleko, jako produkt sam w sobie również został podany testom. Jak się okazało nie należy go pić w nadmiarze. Gdy przekroczymy dzienne spożycie, które wynosi 0,9 l, wtedy następuje wzrost ryzyka zachorowania incydentów wieńcowych. Dlatego nie należy sobie odmawiać produktów mlecznych ale również warto znać umiar w tym przypadku.
Zalety mleka
Mleko krowie ma bardzo dobry skład, który jest odpowiednio dopasowany do potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży. Ma też wiele składników odżywczych oraz wiele walorów. Mleko jest bogatym źródłem wapnia i białka, które jest potrzebne budowy zdrowych kości, zębów czy nerwów. Zawiera w sobie dużą ilość witamin m. in. z grup A, B, D a także fosfor, magnez, potas i fluor. Zawiera w sobie laktozę, która ułatwia przyswajanie wapnia. Wykazuje cechy antyrakotwórcze i antymiażdżycowe oraz nie zawiera pustych kalorii. Mleko jest też domowym lekarstwem na zgagę, wspomaga odporność i poprawia wzrok.
Przetwory mleczne w diecie - jeszcze lepsze, niż mleko!
Przetwory mleczne są bardzo ważne przy rozpisywaniu diety. Kefir świetnie nada się do koktajli, ponieważ zawiera w sobie mniej kalorii niż zwykłe mleko. Będzie też bardzo dobrym zamiennikiem dla śmietany podczas przygotowywania twarożku na kanapki. Nie można pominąć też twarogu, który będzie bardzo dobrym kompanem śniadań. Zawiera on w sobie dużo białka, dzięki któremu będziemy czuli się syci na dłużej. Desery mleczne są doskonałą podstawą do stosowania w zdrowej diecie. Można je łączyć z ulubionym owocem lub warzywem, dzięki czemu dbamy i o szczupłą sylwetkę i o zdrowie.
Dietetycy i lekarze wciąż mają odmienne zdanie odnośnie spożywania mleka i przetworów mlecznych.
Zwolennicy picia mleka podkreślaj że mleko jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie, przeciwnicy mówią wtedy o nietolerancji laktozy u dorosłych i szkodliwości tłuszczu mlecznego. Jednak pamiętaj, że najlepiej jest zawsze zachować rozsądek i umiar oraz zaufać własnemu organizmowi.