Kefir jest to sfermentowane mleko krowie lub kozie, które wytwarzane jest przy użyciu ziaren kefirowych. Jest to jeden z najlepszych probiotyków, jakie dostępne są na rynku. Świetnie wzmacnia odporność oraz dzięki dużej zawartości wapnia przeciwdziała osteoporozie. Jest on także bardzo skuteczny w zwalczaniu wielu bakterii, a także niektórych grzybów.
Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir?
Jest to napój najbardziej popularny w Europie Wschodniej, a Polska jest drugim producentem na świecie kefiru. Kefir wytwarza się z grzybków kefirowych - zwanych także tybetańskimi. Kształtem i wyglądem przypominają różyczki kalafiora. Mają nieregularny kształt i osiągają wielkość od 3 mm do 20 mm.
Ziarna kefirowe - co to jest?
Grzybki kefirowe są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże.Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Aby uzyskać kefir, należy zalać ziarna mlekiem i pozostawić w cieple na 24 godziny. Po dobie otrzymujemy już gotowy produkt w postaci kefiru, który wspomaga trawienie i jest lekko kwaśny.
Co zawiera w sobie kefir?
Kefir posiada mnóstwo właściwości, które poprawiają zdrowie człowieka. Przede wszystkim w jego składzie możemy znaleźć takie witaminy jak: witaminy B1, B12, kwas foliowy, witamina K, biotyna. Zawarte w nim bakterie i drożdże poprawiają florę bakteryjną organizmu, a zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości. Kefir zawiera także aminokwasy, które dobrze oddziałują na układ nerwowy. Osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy spokojnie mogą spożywać kefir, gdyż podczas jego produkcji zawartość laktozy znacznie się zmniejsza. W tym napoju znajdziemy prawie wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, które spowodują, że nasz organizm będzie lepiej funkcjonował i będzie zdrowszy.
Korzyści wynikające ze spożycia kefiru
Kefir zawiera w sobie pełnowartościowe białko, wapń, witaminy i składniki mineralne. Jest to napój znany i stosowany od tysięcy lat, a jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez wielu naukowców. Stosowany jest w przypadku, gdy inne metody farmaceutyczne zawodzą lub są niedostępne.
- Układ odpornościowy
Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jego regularne spożycie polecane jest osobom, które zmagają się z chorobami wirusowymi (opryszczka, półpasiec, AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia). Witaminy zawarte w kefirze wpływają bardzo dobrze na osoby, które mają problemy z układem nerwowym, depresją bądź nadpobudliwością. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia krwi, cholesterolu, wspomagają pracę nerek, tarczycy oraz wątroby.
- Osteoporoza
Wysoka zawartość wapnia i witaminy K2, która wspomaga wchłanianie wapnia świetnie zapobiega osteoporozie. Jest to tani i łatwy sposób na wzmocnienie tkanki kostnej oraz zahamowanie ryzyka złamań.
- Nowotwory
Zawarty w kefirze polisacharyd przyczynia się do zahamowania rozwoju i rozrostu komórek nowotworowych. Badania wykazały, że działa silniej przeciwutleniająco niż witamina E.
- Sport i odchudzanie
Osoby, które regularnie uprawiają sport, wyczynowo biegają i trenują także mogą dzięki codziennemu spożywaniu kefiru odczuć pozytywne skutki, takie jak redukcja zmęczenia, czy przyspieszona regeneracja nadwyrężonych ciężkimi ćwiczeniami komórek.
Codzienne picie kefiru bardzo dobrze działa na przewód pokarmowy, co pozwala na regulowanie rytmu wypróżnień, redukuje wzdęcia i wspomaga motorykę jelit. Wysoka zawartość składników odżywczych powoduje, że ograniczona jest chęć podjadania. A to z kolei prowadzi do redukcji wagi ciała i ustabilizowania wagi.