Pieczarki - niewiele osób zna ich cudowne właściwości!

Agnieszka
Zdrowie
31.03.2020 13:28
Pieczarki - niewiele osób zna ich  cudowne właściwości!

Pieczarki zna każdy z nas. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni i można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Jest to również produkt, który praktycznie bez żadnych problemów można kupić przez cały rok. Pieczarki są nie tylko pyszne, ale zdrowe. Przekonaj się sama!

Zdjęcie Pieczarki - niewiele osób zna ich  cudowne właściwości! #1

Ich cena również jest przychylna dla wielu klientów, którzy chętnie je kupują. Fakt, że można je zakupić prze cały rok wynikają z tego, że są bardzo wydajne przemysłowo. Już nawet po tygodniu od ostatniego zbioru można zbierać kolejne pieczarki. Warto również nadmienić, że z 1 metra kwadratowego można przeciętnie
zebrać około 15 kilogramów.

Co najważniejsze nie ma w tym procesie żadnej chemii. Jest to po prostu zasługa dopracowania procesu ich produkcji. W każdej fazie wzrostu posiadają one najlepsze warunki do rozwijania się, np. poprzez odpowiedni stopień nasycenia dwutlenkiem węgla szklarni, w których dorastają.


Pieczarka to jednak nie tylko produkt o dobrym smaku.

Ich jedyną zaletą nie są tylko walory smakowe, ale również bogaty skład. Pieczarki posiadają w sobie wiele cennych składników odżywczych, mimo że wielu ludzi uważa, że pod tym względem są raczej bezwartościowe. Taka ocena tych produktów jest jednak bardzo mylna i nieprawdziwa. Grzyby te posiadają w sobie bardzo dużo witamin przede wszystkim tych z grupy B.

Zdjęcie Pieczarki - niewiele osób zna ich  cudowne właściwości! #2

Chodzi tu o witaminy B1, B2 i B3, które wspomagają i zapewniają optymalne działanie układu nerwowego. W ich skład wchodzi też witamina D, która nie jest spotykana w żadnym innym warzywie. Witamina ta działa pobudzająco na wydzielanie insuliny, która pozwala na utrzymywanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Dzięki temu można zapobiec na przykład cukrzycy typu 2. W skład pieczarek wchodzi również fosfor, który bardzo dobrze wpływa na stan kości, zębów i stawów. Pieczarki są również źródłem miedzi, żelaza i selenu,
który pomaga wydalać wolne rodniki i chroni komórki oraz czerwone krwinki przed ich szkodliwym działaniem. Produkt ten jest zalecany szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ jest bogaty w kwas foliowy.