Pieczarki zna każdy z nas. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni i można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Jest to również produkt, który praktycznie bez żadnych problemów można kupić przez cały rok. Pieczarki są nie tylko pyszne, ale zdrowe. Przekonaj się sama!
![]()
Ich cena również jest przychylna dla wielu klientów, którzy chętnie je kupują. Fakt, że można je zakupić prze cały rok wynikają z tego, że są bardzo wydajne przemysłowo. Już nawet po tygodniu od ostatniego zbioru można zbierać kolejne pieczarki. Warto również nadmienić, że z 1 metra kwadratowego można przeciętnie
zebrać około 15 kilogramów.
Co najważniejsze nie ma w tym procesie żadnej chemii. Jest to po prostu zasługa dopracowania procesu ich produkcji. W każdej fazie wzrostu posiadają one najlepsze warunki do rozwijania się, np. poprzez odpowiedni stopień nasycenia dwutlenkiem węgla szklarni, w których dorastają.
Pieczarka to jednak nie tylko produkt o dobrym smaku.
Ich jedyną zaletą nie są tylko walory smakowe, ale również bogaty skład. Pieczarki posiadają w sobie wiele cennych składników odżywczych, mimo że wielu ludzi uważa, że pod tym względem są raczej bezwartościowe. Taka ocena tych produktów jest jednak bardzo mylna i nieprawdziwa. Grzyby te posiadają w sobie bardzo dużo witamin przede wszystkim tych z grupy B.
![]()
Chodzi tu o witaminy B1, B2 i B3, które wspomagają i zapewniają optymalne działanie układu nerwowego. W ich skład wchodzi też witamina D, która nie jest spotykana w żadnym innym warzywie. Witamina ta działa pobudzająco na wydzielanie insuliny, która pozwala na utrzymywanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Dzięki temu można zapobiec na przykład cukrzycy typu 2. W skład pieczarek wchodzi również fosfor, który bardzo dobrze wpływa na stan kości, zębów i stawów. Pieczarki są również źródłem miedzi, żelaza i selenu,
który pomaga wydalać wolne rodniki i chroni komórki oraz czerwone krwinki przed ich szkodliwym działaniem. Produkt ten jest zalecany szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ jest bogaty w kwas foliowy.