Polecam! Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi Składniki (2 małe słoiczki): 1 szklanka puree z dyni hokkaido 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 – 15 łyżek oliwy z oliwek 15 g parmezanu (spora garść) garśc natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni do zrumieniania. Kręcimy pesto z różnych zielonych liści, a doskonałe wyjdzie nam też z dyni – bardziej kremowe, stanowi idealny sos do makaronu, pastę do chleba czy dip do maczania grissini na przyjęciach. Idealne! Żeby zrobić puree z dyni wystarczy ją wydrążyć (nie trzeba obierać!), pokroić na mniejsze kawałki, lekko skroić olejem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20-25 minut. Z tym jest podobnie – zakładając, że macie już gotowe puree dyniowe, taki obiad zrobicie w 10 minut. Makaron z pesto dyniowym – świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad Pewnie sami wiecie, że nie ma szybszego obiadu niż makaron z pesto.