Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch pomarańczy ¾ szklanki cukru 2 - 3 łyżki wody WAŻNE! Pozostałe owoce oczywiście zjadamy ;)Skórki oczyszczamy z nadmiaru białego albedo i przez moczymy w czystej wodzie przez 1 do 2 godzin. Dzisiajdostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Początkowo z cukru i płynu wytworzy się gość gęsty syrop, który w miarę kandyzowania będzie odparowywał. Jeżeli syrop będzie się zbyt szybko redukował, w trakcie smażenia można dodać odrobinę wody. Skórka pomarańczowa w trakcie smażenia do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Zaczynamy od dokładnego wymycia pomarańczy w gorącej wodzie i wyszorowania skórki. Skórka jest gotowa gdy jest szklista i w całości pokryta warstwą cukrowego lukru.