Sałatka z mozzarellą i figami z dressingiem jeżynowo-bazyliowym

Dorota
Sałatki
23.09.2018 13:16
Sałatka z mozzarellą i figami z dressingiem jeżynowo-bazyliowym

Sałatka z mozzarellą i figami z dressingiem jeżynowo – bazyliowym Składniki (2 porcje): Składniki na sałatkę: 1 mozzarella w zalewie (ja użyłam mozzarelli Galbani) garść jeżyn 1-2 świeże figi 200 g zielonej fasolki szparagowej 2 garście świeżej bazylii 1 garść świeżej mięty Składniki na dressing: 1 garść świeżej bazylii 1 garść świeżej mięty garść jeżyn 1 łyżeczka balsamico 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Ta sałatka z mozzarellą i figami z dressingiem jeżynowo – bazyliowym to połączenie, którego wcześniej nie znaliście, ale mogę Wam obiecać, że sos jeżynowy trafi na stałe do Waszej kuchni. Przedstawiam Wam idealny mariaż kruchości zielonej fasolki ze słodyczą owoców, przełamaną cudownym smakiem bazylii i mięty. Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Najlepiej podawać ją z grzankami, można również posypać orzechami lub prażonym słonecznikiem. Figi kroimy na ćwiartki, mozzarellę szarpiemy i łączymy ze sobą wszystkie składniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://flymetothespoon.com/pl/salatka-z-mozzarella-i-figami-z-dressingiem-jezynowo-bazyliowym/