Po pierwsze nasze świąteczne pierogi są z boczniakami – nie pachną jak pierogi z grzybami suszonymi, ale są na pewno zdrowsze, bo boczniak to bardzo zdrowy grzyb, bogaty w rozmaite, potrzebne organizmowi składniki. Pierogi z kapustą i boczniakami zawierają jeszcze jedną nowość: ciasto jest trochę nietypowe, bo jest to ciasto na klasyczne pierogi chińskie. W smaku ciemne ciasto na piegori z kapustą i bocznakami niczym nie różni się od pierogów z mąki uniwersalnej czy tortowej. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Cooking with May Linn Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub chlebowej (380 g) 11/4 szklanki ciepłej wody (200 ml) Pierogi nie są białe, co może nie każdemu się spodoba, choć to kwestia gustu, ale, znowu, takie ciasto jest zdrowsze. W przepisie na ciasto żadnej magii nie ma, ale doskonale dobrane są tu proporcje mąki i wody. Można je jeść prosto z wody, ale najlepiej smakują lekko podsmażone na maśle, z dodatkiem karmelizowanej, cebuli. No to idelanie się składa, bo nasze pierogi z kapustą i boczniakami to coś w sam raz dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego. Chińskie ciasto na pierogi z kapustą Otóż pierogi z boczniakami zrobiliśmy według przepisu na pierogi chińskie. Możesz to robić w misie, albo na stolnicy lub na stole. Ciasto zagniata się dwukrtonie, z przerwą na leżakowanie. Wysyp na niego cebulę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Liczba porcji: 6 Pierogi z kapustą i grzybami inaczej Nie udało ci się ususzyć-kupić-dostać suszonych grzybów? Ciasto będzie gotowe do wałkowania już po 10 minutach leżakowania, jednak im dłużej leży tym dla niego lepiej, bo stanie się bardziej miękkie (spokojnie może odpoczywać całą noc). Jeśli rozwałkujesz je naprawdę cienko, wystarczą 3 minuty od kiedy pierogi wypłynął na wierz. ½ łyżeczki soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g boczniaków 1 mała cebula 1 listek laurowy 3 łyżki oleju ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku Podlej kapustę niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, przykryj i duś na wolnym ogniu przez pół godziny. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 10 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie miodem i sokiem z cytryny). Na 10 minut przed końcem duszenia, dodaj do kapusty pół łyżeczki majeranku i tymianku. Czas gotowania zależy od grubości ciasta na pierogi. Odstaw więc ciasto na czas przygotowywania farszu. Mieszaj od czasu do czasu, żeby cebula nie przypaliła się, ale ładnie udusiła. No i wreszcie na koniec samo ciasto. Krok 6 Zagotuj w garnku 3-4 litry wody, następnie zmniejsz ogień, tak, żeby woda tylko delikatnie mrugała. Pierogi jak najbardziej tradycyjne, choć zamiast suszonych grzybów w farszu są świeże boczniaki. Może stać na kuchni, nie musisz go wkładać do lodówki. Jeśli ciasto jest grubsze, gotuj pierogi 5 minut. Tak jest, Chińczycy w tym są do nas podobni, że uwielbiają pierogi. Tu uwaga, ciasto w ogóle nie zawiera oleju!