Korzenna gryczanka jabłkowo – marchewkowa

Dorota

Śniadania

08.10.2019 20:39

Korzenna gryczanka jabłkowo – marchewkowa

Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: ½ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej 1 – 1 ½ szklanki wody lub mleka roślinnego 1 jabłko ½ szklanki tartej marchewki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka karobu lub kakao 1 łyżka masła z orzechów włoskich, migdałowego lub orzechowego kilka suszonych owoców np. miechunki lub aronii 10 – 20 posiekanych i uprażonych na suchej patelni ulubionych orzechów 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, ja nie dodawałam) Kasza gryczana na słodko – czyli alternatywa dla owsianki Gryczanka do świetna alternatywa dla owsianek i jaglanek, a na dodatek można zrobić ją zarówno na ciepło jak i na zimno. W wersji na zimno wystarczy zalać kaszę gryczaną niepaloną ulubionym płynem (np. mlekiem roślinnym) i odstawić na noc do lodówki. Możemy również zalać kaszę gryczaną 1 szklanką wody i zostawić na noc. Tak przygotowaną kaszę możemy następnego dnia od razu jeść z ulubionymi dodatkami, zblendować tworząc budyń gryczany albo podgrzać i podawać na ciepło. Polecam Wam tym razem spróbować zamienić tradycyjną owsiankę na kaszę gryczaną i rozkoszować się korzenną gryczanką jabłkowo – marchewkową. Przygotowanie: Kaszę płuczemy, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy 10 minut. W wersji na ciepło kaszę można też oczywiście ugotować tuż przed podaniem. Przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu Magazynu Kocioł, wraz z całą masą pomysłów na wykorzystanie gryki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/korzenna-gryczanka-jablkowo-marchewkowa/