Nie mogłam go przygotować według wcześniejszych przepisów, gdyż na suszenie tego schabu miałam tylko 3 dni, gdyż z Piotrem jechaliśmy na kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się popsuło. Domowe wędliny dojrzewające trzeba przygotować z wyprzedzeniem dlatego zrobiłam krótkie przypomnienie przepisów na wędliny suszone, które do tej pory ukazały się na blogu. Gdy pierwszy raz pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, w sklepie są też oszukane kiełbasy dojrzewające, gdyż są podwędzone. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Wymagała też długiego okresu suszenia, bo 8 tygodni, ja jednak po 2 tygodniach nie wytrzymałam i odcięłam jedną porcyjkę, po przecięciu okazało się, że kiełbasa była już równomiernie podsuszona i nadawała się do konsumpcji. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Nie mogę jakoś zabrać się za przygotowanie suszonej wołowiny, ale jeszcze wszystko przede mną, tym bardziej, że mamy jej ostatnio pod dostatkiem, tak samo jak baraniny, też myślę aby ją ususzyć 🙂 Aż wpadła mi w ręce książka Susan Mahnke Peery Domowy wyrób wędlin to od razu zwróciłam uwagę na przepis na domowe chorizo w stylu hiszpańskim. Postanowiłam przygotować ogonówkę, , miałam pewne wątpliwości z warstwą tłuszczu i skóry, zastanawiałam się czy przez warstwę skóry przedostaną się przyprawy, by smak był odpowiedni, ale wszystko zadziałało prawidłowo. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długo dojrzewającej jest 100 % mięsa w najwyższej jakości. Nie trzeba jakiegoś szczególnego miejsca do przechowywania, ten schab dojrzewał w pończosze w przewiewnym miejscu na haczykach od weków zaczepiony o szafkę kuchenną. W tym przepisie pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, za to okres suszenia został wydłużony do 2 tygodni, wykorzystaliśmy też inny jest też zestaw przypraw. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale też jest pyszna. Jeśli ktoś lubi tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Teraz nadziewa się kiełbasy mechanicznie, ale kiedyś mięso do jelita wkładało się przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka, ta była tak tradycyjnie zrobiona. Jednak czas tej kiełbasie służy, jak się postaracie to do świąt zdążycie z suszeniem chorizo. Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy. Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, ta mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem przewyższają te ze sklepu. Homemade Duck Prosciutto robi się w zasadzie sama tylko potrzebuje czasu na marynowanie i suszenie. Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się od schabu z pończochy . Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach, podajcie im na świąteczny stół własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Jedynym wyjściem aby delektować się podobnym smakiem, za o wiele niższe pieniądze jest przygotowanie ich własnoręcznie. Staramy się za każdym razem aby wędliny domowe była pyszne i apetycznie wyglądały. to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Ja kiełbasę Chorizo zawsze kupowałam w sklepie i nigdy mi do głowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. Suszony schab wieprzowy 2 tygodnie to przepis na przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. polecam jednak poczekać z konsumpcją ciut dłużej i wykorzystać przepis, który znajduje się poniżej. No i przyszła pora na Pancettę czyli surowy suszony boczek zawijany to rodzaj surowego suszonego zwijanego boczku, przepis pochodzi z Włoch. Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokroić drobno i zrobić na niej np. jajecznicę.