Składniki: – 8-9 kor cynamonu (25g mielonego) – 10g imbiru mielonego – 7g całych goździków (ok. garść) – 7g całych ziaren kardamonu (ok. 1,5 łyżeczki) – 5g całej gałki muszkatołowej (1 większa) – 5g ziela angielskiego – 4g czarnego pieprzu – 2g anyżu (2 gwiazdki) Świetnym przykładem są ziarna pieprzu, które świeżo po zmieleniu są intensywne w smaku, w porównaniu do kupnego, zmielonego już pieprzu, który jest o wiele bardziej delikatny, czasem już nawet bez smaku. Mielone składniki umieszczamy w miseczce, natomiast całe ziarna, kory umieszczamy w moździerzu, młynku lub misie blendera i mielimy na mąkę. Sklepowe saszetki często zawierają więcej cukru niż przypraw lub nie ma w nich przypraw, które powinny się w niej znaleźć. Przygotowując ją w domu, mieląc składniki, otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która już w najmniejszej ilości nadaje wspaniały korzenny smak potrawom. Ponadto, warto zdać sobie sprawę, że kupne saszetki ze zmieloną już przyprawą do piernika leżą przez długi okres na sklepowych półkach przez co są o wiele mniej aromatyczne niż domowa ich wersja. 2. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki wymagające zmielenia, rozdrabniamy obr. 10, aż usłyszymy, że wszystkie składniki zostały zmielone (nic nie powinno uderzać o ścianki). Wiem, że wiele z Was piecze pierniczki, czy pierniki dzień przed świętami, nie bawiąc się w dojrzewanie ciasta. Jeżeli nie macie w domu całych składników, śmiało możecie posłużyć się mielonymi. Jeżeli nie macie w domu całych składników, śmiało możecie posłużyć się mielonymi. Świetnie sprawdzi się ona w każdego typu korzennych wypiekach lub napojach, nie tylko na święta.