Grzaniec z wina śliwkowego

Łukasz
Boże Narodzenie
08.12.2019 13:45
Grzaniec z wina śliwkowego

tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Grzaniec z wina śliwkowego: 500 ml wina śliwkowego z moreli japońskiej (Umeshu) 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 laska cynamonu 4 ziarenka kardamonu 8 nasion fenkułu 3 goździki 1 gwiazdka anyżu 3 śliwki suszone (polecam suskę sechlońską) Grzaniec z wina śliwkowego przygotowałem z dodatkiem korzeni i ziół: gałązek świeżego rozmarynu, nasion kopru włoskiego, ziarenek kardamonu, gwiazdek anyżu oraz lasek cynamonu. Jeżeli nie uda się Wam zdobyć wina śliwkowego, możecie użyć ulubionego słodkiego białego wina, chociaż ja gorąco polecam wypróbować wersję z umeshu. Umeshu, czyli nalewka z moreli japońskiej najczęściej podawana jest na zimno z lodem (on the rocks). W ten oto sposób narodził się pomysł grzaniec z japońskiego wina śliwkowego. Mimo że moją ulubioną porą roku jest zdecydowanie lato, to przepadam za zimowymi wieczorami, gdy za oknem mróz, a ja mogę się schować pod kocem i ogrzewać ciepłymi napojami. Najczęściej sięgam wtedy po słodkie czerwone Porto, do którego nie żałuję cynamonu, goździków, imbiru i pomarańczy, ale czasami przychodzi mi ochota na eksperymentowanie. Uważam, że nic nie wprowadza tak dobrze w świąteczny nastrój, jak kubek rozgrzewającego grzańca z korzennymi przyprawami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/12/grzaniec-z-wina-sliwkowego.html