KEKS WYKWINTNY

Magdalena
Przekąski
09.12.2019 2:19
KEKS WYKWINTNY

Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉 Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie! Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników i przenosimy do keksówki (25 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto. Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/12/keks-wykwintny.html