Krem budyniowy: - 750 ml mleka - 3 żółtka - 120 g cukru białego - 1 budyń waniliowy (proszek) - 120 g mąki pszennej - 200 g miękkiego masła Masa orzechowa: - 200 g orzechów włoskich - 2-3 łyżki miodu - 80 g cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 80 g masła Przepis na: Orzechowiec Składniki: Ciasto: - 4 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 2 łyżki miodu - 1 łyżka cukru waniliowego - 3/4 szklanki cukru - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia - 200 g zimnego masła Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan. Można je także przygotowywać przez cały rok na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Andrzejki czy na sylwestra.