Składniki na wypełnienie: – 1 mała dynia Hokkaido – 200ml śmietanki 30% – 3 jajka – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta imbiru mielonego – sól, pieprz Składniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g mąki pszennej 650 – 100g ziemnego masła – 1 jajko – 1/3 łyżeczki soli Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 2h. WYPEŁNIENIE: Dynię kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 40 minut. Na upieczonym spodzie układamy odłożone plastry dyni i wylewamy na nie przygotowane wcześniej wypełnienie. 1/3 upieczonej dyni odstawiamy na bok, a pozostałą część miksujemy na purée. Przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Z racji tego, że dynia powoli znika z warzywniaków, trzeba choć ostatni raz z niej skorzystać. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut, aż masa całkowicie się zetnie.