Wywar przecedzić buraki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej dodać do przecedzonego wywaru jarzynowego wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i opaloną na czarno cebulą, wcześniej przeciętą na pół. Zestawić z ognia i odstawić np. na balkon, najlepiej na całą noc przecedzić wywar buraczany, doprowadzić do wrzenia uważając, by się nie zagotował. 1,2-1,5 wody/bulionu warzywnego2 marchewki1 pietruszka 1/2 selera1/2 poraopalona na czarno cebula2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiego5 kulek czarnego pieprzu4-5 buraków1,5-2 szklanej zakwasu z burakówsól, pieprzszczypta cukrumajeranekPrzygotowanie: To również barszcz wegeteriański, ale z dodatkiem wywaru z grzybów i zagęszczony zasmażką na maśle. Dlatego najlepiej pozostawić wywar na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.