Szynka w sosie grzybowym Składniki: 500-600 g szynki pokrojonej na plasterki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 kg grzybów leśnych 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. grzyby pokroić na plasterki Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać grzyby i smażyć ok 15-20 minut aż będą rumiane, posolić, popieprzyć. Cebulę lekko odsunąć na boki, szynkę podsmażyć z obu stron na rumiano, nastepnie zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 1,5 h. Do sosy przełożyć grzyby, resztą płynu z patelni wypłukać patelnie po grzybach, dodać do sosu.