Mazurek pomarańczowy

Weronika
Wielkanoc
06.04.2019 8:34
Mazurek pomarańczowy

Gdy składniki połączą się w kulę, owinąć ciasto w folię spożywczę i mieścić w lodówce na 30 minut z pomarańczy ściąć piętki, następnie ostrym nożem skroić skórkę z białym albedo. Z części ciasta uformować dookoła formy 2 cm rant, Wielokrotnie nakłuć ciasto widelcem i piec około 20 minut w 180*C na wystudzony mazurek wyłożyć przygotowany dżem pomarańczowy. Goryczkę możesz w prosty sposób wyeliminować, używając do przygotowania dżemu pomarańczowego z wyciętych filecików z pomarańczy. Gdy masa stanie się jednorodna i odpowiednio zgęstnieje odstawić do wystudzenia rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na kształt foremki. wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieść ciasto. 200 g mąki125 g masła65 g ksylitolu/cukru2 ugotowane żółtka4 pomarańcze1/2 szklanki ksylitolu/cukru3/4 szklanki wodysok z 1/2 cytrynypłatki migdałów, rodzynki do dekoracjiPrzygotowanie: W płaskim rondlu zagotować wodę z ksylitolem/cukrem, dodać przygotowane kawałki pomarańczy i rozpocząć smażenie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/04/mazurek-pomaranczowy.html