Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki z umytych śliwek usunąć pestki, przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia!250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)125 g zimnego masłaszczypta soli1 jajko2-3 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki ksylitolu/erytrolupłatki migdałowe2 łyżki mlekacynamom600 g śliwekPrzygotowanie: Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Pozostawiony rant zawinąć na śliwki, posmarować mlekiem i obsypać płatkami migdałowymi piec w 180*C 35 minut do zrumienienia brzegów SMACZNEGO !