Kurczak w pestkach dyni i słonecznika

Krzysztof
Obiad
03.07.2014 7:53
Kurczak w pestkach dyni i słonecznika

Przepis

SKŁADNIKI:

kurczak 1 mały ok 600-700 g

papryka słodka mielona 1 łyżeczka

sól pieprz 1 szczypta

olej 1 łyżka

czosnek 2 ząbki

pestki dyni 2 łyżki

pestki słonecznika 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać papryką słodką, solą i pieprzem, następnie polać olejem lub oliwą z oliwek i nasmarować kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinkę. Następnie przełożyć do brytfanki. Kurczaka posypać ziarnami słonecznika i dyni. Ząbki czosnku obrać i pokroić na 4 części, dodać do brytfanki. Kurczaka zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć kurczaka i pozostawić na ok 10 minut, żeby „doszedł”. Smacznego:)