Przepis
SKŁADNIKI:
kurczak 1 mały ok 600-700 g
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pestki dyni 2 łyżki
pestki słonecznika 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać papryką słodką, solą i pieprzem, następnie polać olejem lub oliwą z oliwek i nasmarować kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinkę. Następnie przełożyć do brytfanki. Kurczaka posypać ziarnami słonecznika i dyni. Ząbki czosnku obrać i pokroić na 4 części, dodać do brytfanki. Kurczaka zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć kurczaka i pozostawić na ok 10 minut, żeby „doszedł”. Smacznego:)