Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
½ kostki masła lub margaryny,
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml maślanki
4 łyżki kakao
2 jajka
Krem:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
2-3 banany
sok z cytryny
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.
Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy.
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.