Jesienny gulasz z dyni

Małgorzata
Obiad
03.12.2016 16:11
Jesienny gulasz z dyni

Składniki

  1. 3 filety z kurczaka
  2. 450 g dyni
  3. 300 g pieczarek
  4. 500 ml bulionu warzywnego
  5. 1 cebula
  6. 1 łyżka świeżego tymianku
  7. 60 ml śmietanki kremowej
  8. 4 łyżki mąki
  9. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  10. 2 łyżki masła klarowanego
  11. 2 łyżki oliwy
  12. 1 łyżeczka kurkumy
  13. pieprz biały
  14. sól

Przepis

  1. Filety z kurczaka wkładamy do miski, dodajemy oliwę, kurkumę, pieprz czarny, sól i listki świeżego tymianku. Mieszamy, aby składniki dobrze pokryły kurczaka. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące i odstawiamy na bok.
  2. Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy kurczaka z obu stron. Wyjmujemy kurczaka na talerz. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekana cebulę i pieczarki. Podsmażamy, aż pieczarki delikatnie się zrumienią. Wszelkie zrumienienia na dnie garnka są jak najbardziej naturalne. Nadadzą potrawie głębokiego smaku. Całość zalewamy bulionem.
  3. Na pieczarkach układamy kurczaka i gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy dynię, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Nie mieszamy potrawy, aby dynia się nie rozgotowała. Danie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wyłączamy kuchenkę, delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. W tym czasie dynia dogotuje się w gorącym sosie. Danie podajemy z purée ziemniaczanym.