Przepis
Składniki:
750 g pomidorów koktajlowych
garść świeżych liści bazylii
3 ząbki czosnku
150 g sera cacioricotta
ok 2 łyżek oliwy z oliwek
sól
opakowanie makaronu do podania (ja użyłam pappardelle)
Pomidory umyć i przekroić na połowę. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Dodać obrane ząbki czosnku, posolić i polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 25-30 minut.
W tym czasie umyć liście bazylii i zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia do pomidorków dodać bazylię i przemieszać.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Z sosu wyciągnąć czosnek. Makaron wymieszać z sosem i serem. Podawać. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.