Rogaliki z masą makowo-czekoladową

Alicja
Ciasta
13.01.2016 13:17
Rogaliki z masą makowo-czekoladową
  • Czas przygotowania: 180 min

Składniki

Składniki na ciasto około 13 sztuk:

7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych

1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki białego cukru

1/2 szklanki mleka

2 łyżki roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 duże jajko

450 g mąki

dodatkowo: 12 łyżek masła w temp. pokojowej (musi mieć bardzo kremową konsystencję aby łatwo było nim smarować ciasto)

1 roztrzepane jajko

Składniki na masę makową:

200 g kremu czekoladowego (typu Nutella)

850 g gotowej masy makowej (dobrej jakości)

1/2 szklanki kakao

Przepis

Drożdże wrzucamy do misy miksera dodajemy ciepłą wodę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży (około 5 minut). Dodajemy sól, cukier, mleko, 2 łyżki rozpuszczonego masła, ekstrakt waniliowy , jajko i miksujemy wszystko ze sobą dokładnie. Do naszych mokrych składników dodajemy przesianą mąkę, jeżeli posiadamy w naszym mikserze hak do zagniatania ciasta to możemy go użyć do wyrobienia naszego pączkowego ciasta, jeżeli nie to wszystkie składniki mokre z mąką mieszamy początkowo drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy przez około 5-6 min rękoma (jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy troszkę mąki).

Ciasto kształtujemy w kulkę i wkładamy je do plastikowej torebki lub zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 min.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy i leciutko posypujemy wierzch mąką. Kładziemy na wcześniej lekko obsypany mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22 x 45 cm o grubości około 1 cm. Na samym środku naszego rozwałkowanego ciasta równomiernie rozprowadzamy 6 łyżek miękkiego masła na środkowej 1/3 części ciasta. Składamy prawą część cista nieposmarowanego masłem całkowicie i tylko na tą część posmarowaną masłem i lekko dociskamy. Na przed chwilą złożoną prawą część ciasta rozsmarowujemy pozostałe 6 łyżek miękkiego masła i przykrywamy ją ostatnią nieposmarowaną lewą częścią ciasta. Przenosimy ciasto na blachę, przykrywamy delikatnie folią i ręcznikiem kuchennym, wkładamy ciasto do lodówki na kolejne 20-30 min.

Wyciągamy ciasto z lodówki posypujemy delikatnie wierzch mąką i wykładamy je na posypany mąką blat i delikatnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 20 x 35 cm o grubości około 1,25 cm składamy w ten sam sposób co poprzednio (tylko ,że bez dodawania masła). Ponownie rozwałkować do tych samych wymiarów (zachowując przy tym jak najbardziej kształt prostokąta po to by przy składaniu krawędzie się ze sobą pokrywały) Ciasto po raz trzeci składamy w ten sam sposób. Ciasto przykrywamy folią i ręcznikiem kuchennym i znowu wkładamy do lodówki tylko tym razem na około 2 godziny (ja trzymałam ciasto krócej i też wyszło dobrze, więc jak ktoś nie ma czasu to ciasto również można wyjąć po 30-40 min, a jeżeli ktoś dysponuje dużą ilością czasu to radzę wykazać się cierpliwością i pozostawić ciasto w lodówce przez 2 godziny)

W tym czasie możemy zabrać się za robienie naszej masy makowej. Do szklanej miski wrzucamy mak, krem czekoladowy oraz niesłodzone kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą aż do połączenia składników.

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki lekko posypujemy je mąką i wałkujemy na blacie obsypanym również mąka na około 0,5 -1 cm grubości (ciasto nie może być zbyt cienkie) na rozwałkowanym cieście wycinamy równe trójkąty, które smarujemy farszem i zwijamy od podstawy do końca lekko rozciągając ciasto podczas zwijania.

Nasze gotowe rogale kładziemy na blachę obsypaną mąką z odstępami ponieważ rogale mocno urosną podczas pieczenia, a ich wierzch smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30-45 min w piekarniku nagrzanym do 200 °C najlepiej rogale pilnować i wyjąć wtedy gdy będą ładnie zarumienione.

Jeżeli chodzi o dekorowanie rogali oczywiście jest to kwestia dowolna, ja nie dekorowałam ich w ogóle bo zależało mi na ich delikatnym wyglądzie :)

Smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną