Konfitura z czerwonej cebuli - składniki - 3 łyżki oleju o naturalnym smaku np. rzepakowy lub słonecznikowy - 600 g czerwonej cebuli, po obraniu pozostanie około 500 g - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - pół łyżeczki soli - około 3 cm kawałek laski cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - pół łyżeczki chili w płatkach - 4 łyżki cukru trzcinowego z melasą Dark Muscovado - 30-40 ml octu balsamicznego z Modeny - 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina Konfitura z czerwonej cebuli - przepisCebulę obieram i kroję w piórka. Konfitura z czerwonej cebuli Konfitura z czerwonej cebuli - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawaćKonfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Konfitury z czerwonej cebuli nie może zabraknąć na świątecznym stole, podobnie jak konfitura z żurawiny jest naszym ulubionym dodatkiem do mięsa, wędlin i pasztetów. Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli jest dostosowany do pasteryzowania, dlatego nie ma w nim masła, możecie już teraz przygotować konfiturę na święta. Konfitura z czerwonej cebuli bez pasteryzacji może być przechowywana w lodówce lub chłodnej piwnicy przez mniej więcej 4 do 6 miesięcy. Do konfitury z cebuli wybieramy więc popularną w Indiach czerwoną cebulę, która w naszych sklepach dostępna jest przez cały rok. Do konfitury z czerwonej cebuli możecie dodać także rozmaryn lub tymianek, odrobinę tłoczonego soku jabłkowego, nasiona gorczycy białej lub czarnej, liść laurowy, miód i szczyptę gałki muszkatołowej. Podstawę stanowią ocet balsamiczny, ocet winny z czerwonego wina, cukier trzcinowy z melasą i sól, która zmiękcza cebulę. Precyzyjniej mówiąc jest jednym z wariantów chutneyu, o którym nieco więcej informacji znajdziecie w artykule chutney z gruszek. Jeśli chcecie zrobić naprawdę najlepszą konfiturę z czerwonej cebuli, wówczas nie ma miejsca na kompromisy. Jaka cebula do konfitury z cebuliNie uda się przygotować dobrej konfitury ze zwykłej białej cebuli czy cebuli czosnkowej. Konfitura z czerwonej cebuli jest europejskim ukłonem w stronę tradycyjnej kuchni indyjskiej. Wlewam ocet balsamiczny i ocet winny z czerwonego wina i gotuję jeszcze przez około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a konfitura nabierze gęstości. Jaki ocet do konfitury z cebuliTakże w tym przypadku nie ma miejsca na zamienniki. Oznaczenie IGP gwarantuje, że powstał we włoskiej prowincji Modena, z moszczu rosnących tam winorośli i dojrzewał zgodnie z tradycyjną recepturą. Zapasteryzowana konfitura z czerwonej cebuli bez problemu wytrzymuje rok. Ocet balsamiczny z Modeny IGP jest naturalnie gęsty, ma ciemno brązowy kolor oraz bardzo intensywny, ale doskonale zrównoważony słodko-kwaśny smak.