Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Robię to, na ostatnią chwilę, bo to już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta na piernik. Piernik jest przepyszny, a do tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. mąki 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 przyprawy do piernika (każda po 20 g.) 3 jajka 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: gęste powidła, około 1 kg. do przełożenia piernika Wykonanie: 4 - 6 tygodni przed świętami robimy ciasto. To co robimy? 500 g. miodu 250 g. masła, lub margaryny 1,5 szklanki cukru 1 kg. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, godzinę, lub dwie przed pieczeniem, żeby zmiękło. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Także mamy, dwie pieczenie na jednym ogniu :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Pierniczki z tego ciasta są miękkie i pyszne. Ciasto podzielić na cztery części.