Składniki pół szklanki suchej czerwonej komosy ryżowej (zwykła biała lub jakaś inna drobna kasza też będą pasowały) jedna nieduża dynia hokkaido, ok. 800g 100 g sera feta dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Dressing 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego tymianku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy łyżka octu winnego szczypta cukru Pokrojone kawałki dyni (ze skórką) przekładamy w odstępach na blachę, skrapiamy delikatnie oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Liczba porcji 4 Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 336 Białko: 12 g Tłuszcz: 18,9 g Węglowodany: 34,1 g Przygotowanie Sałatka z pieczoną dynią i komosą może być świetnym dodatkiem do mięsa na obiad lub posiłkiem do pracy. Taka sałatka z pieczoną dynią i komosą będzie również świetnym pomysłem do lunchboxa lub jako lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu z odrobiną soli. Przekrawamy ją na pół, wydrążamy pestki i miąższ i kroimy je w cienkie półksiężyce. Następnie rozrzucamy połówki pomidorków, rozkruszamy fetę i na całości rozrzucamy podprażone pestki dyni. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć jeszcze więcej smaku i aromatu.