Ciasto zaparzane na piergi

Ola
Obiad
16.11.2019 12:30
Ciasto zaparzane na piergi

Ciasto na pierogi - miękkie, elastyczne i bardzo smaczne Ciasto na pierogi - składniki 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4 łyżki oleju lub 50 g miękkiego masła 1 jajko rozbełtane pół łyżeczki soli Ciasto na pierogi podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Ciasto na pierogi - przepis podstawowyproporcje na około 45-50 niewielkich pierogówMąkę zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny, żeby ciasto pierogowe odpoczęło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2019/11/ciasto-na-pierogi.html