Podobne przepisy: Śledzie z pieczoną papryką i fetą Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi Śledzie z morwą i orzechami Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z curry (które są na blogu) i jeszcze jedne, na które przepis wrzucę za parę dni. Do miski wrzucamy śledzie, cebulę, pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, migdały, olej z harissą, wszystko dokładnie mieszamy. Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 2 łyżeczki harissy 1 cebula mała garść suszonych daktyli mała garść migdałów 5 łyżek oleju (ja użyłam rzepakowego) Akurat parę dni temu zrobiłam harissę, Tolka ostatnio z szafki wytargała daktyle, znalazły się też migdały. Przepis na harissę macie w składnikach, zróbcie swoją, warto. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać.