SZARLOTKA MAGDY GESSLER

Beata
Ciasta
28.10.2019 10:31
SZARLOTKA MAGDY GESSLER

Miłego piątku kochani :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki: - 2 kg jabłek - 300 g ziemnego masła - 500 g mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) - 4 żółtka - 2 łyżki cynamonu - 2 łyżki bułki tartej - szczypta soli - cukier puder do posypania 1. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Szarlotkę tą zobaczyłam tutaj (klik), a że w domu fanów szarlotek nie brakuje i lubią nowości postanowiłam zrobić. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/10/szarlotka-magdy-gessler.html