Brzoskwinie są pyszne, mało kaloryczne i bardzo zdrowe. Czasem jednak trafiamy na takie, które zawodzą nas swoim smakiem. Można jednak wykorzystać pewne triki, które pozwolą nam wybrać słodkie, miękkie i soczyste owoce.
Właściwości odżywcze brzoskwiń
Brzoskwinie są idealną przekąską dla osób, które chcą dbać o linię. Owoce te składają się bowiem aż w 90% z wody. Średnia brzoskwinia to zaledwie 33 kalorie! Można więc bez obaw po nie sięgać.
Brzoskwinie mają też niski indeks glikemiczny. Z tego powoduj zaleca się je nawet osobom z cukrzycą (w rozsądnych ilościach).
Owoce te zawierają w sobie mnóstwo błonnika, który usprawnia trawienie i również wspomaga odchudzanie. Oprócz tego, w brzoskwiniach znajdziemy beta-karoten, dużo witaminy C, B i PP.
Dzięki regularnemu spożywaniu brzoskwiń pozbędziemy się też skurczów. Szczególnie kobietom w ciąży zaleca się spożywanie tych owoców, ponieważ są one źródłem potasu i kwasu foliowego, który doskonale wpływa na rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka.
Brzoskwinie dobrze wpływają też na pracę nerek, walkę z anemią i z zaparciami.
Jak wybrać dobre, soczyste brzoskwinie?
--Kupując brzoskwinie musimy zwrócić uwagę na to, czy są miękkie. Nie powinny być one zbyt miękkie, ponieważ oznacza to, że niedługo się zepsują. Nie powinny być jednak twarde - takie zazwyczaj mają mało soku i smaku.
--Brzoskwinia powinna być też lekka i wybarwiona. Takie sztuki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Warto też sięgnąć po brzoskwinie płaskoowocowe. Mają one słodszy smak i są bardziej soczyste od tych tradycyjnych.
--Unikaj brzoskwiń w puszce. Mają one o wiele więcej kalorii. Czytaj też etykiety i nigdy nie kupuj brzoskwiń w -puszce z zawartością syropu glukozowo-fruktozowego.
--Sięgaj też po nektarynki. Są one odmianą brzoskwini tradycyjnej i nie różnią się właściwościami! Jedyną różnicą jest skórka. Nektarynka ma skórkę gładką, natomiast brzoskwinia delikatnie omszoną.
--Warto też sięgać po brzoskwinie suszone. Mają one sporo kalorii, ale też o wiele więcej cennego błonnika. Dzięki nim zwalczysz zaparcia i przyspieszysz metabolizm.
Brzoskwinie w każdej postaci smakują pyszne. Suszone, świeże, czy z puszki - każde warto spożywać. Najcenniejsze jednak będą dla nas zawsze świeże owoce.