Ryż brązowy, ze względu na bogactwo składników odżywczych, uważany jest powszechnie za bardzo zdrowy. Ma jednak jedną poważną wadę - zawartość rakotwórczego arsenu jest w nim wysoka. Z czego to wynika?
Właściwości odżywcze brązowego ryżu
Pomimo pewnego zagrożenia, brązowy ryż posiada wiele pozytywnych właściwości. Brązowy ryż to pełne ziarno. Dzięki temu składniki odżywcze występują w nim w większych ilościach, niż na przykład w ryżu białym. W porównaniu z białym ryżem, ten brązowy zawiera więcej białka, zdrowego tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Dodatkową zaletą jest jego niski indeks glikemiczny.
Brązowy ryż jest dużo bardziej odżywczy niż biały ryż. Ich kaloryczność jest jednak dosyć podobna. 100 g brązowego ryżu dostarcza 363-385 kcal. Dla porównania - 100 g ryżu białego dostarcza 349-373 kcal.
Badania wykazały również, że brązowy ryż powoduje podwyższenie poziomu antyoksydantów w całym organizmie. Biały ryż takiego efekty niestety nie wywołuje.
Zawartość arsenu
Arsen jest metalem ciężkim, który ma działanie toksyczne. Występuje w głównie w wodzie, glebie i skałach. Duże dawki arsenu mogą doprowadzić do śmierci, a długotrwałe przyjmowanie mniejszych dawek może być przyczyną wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów.
Dlaczego brązowy ryż zawiera wyjątkowo dużo arsenu?
Brązowy ryż zawiera około 10 razy więcej arsenu niż inne zboża. Ma to związek z tym, że uprawiany jest on w wodzie. Korzenie łatwo gromadzą arsen z wody i ziemi. Co więcej, arsen w ryżu kumulowany jest głównie w łusce. Biały ryż więc zawiera go o wiele mniej, gdyż pozbawiony jest łuski, w porównaniu do ryżu brązowego.
Jak zmniejszyć szkodliwość brązowego ryżu?
Z brązowego ryżu nie warto rezygnować w pełni! Można jednak ograniczyć jego spożycie do 3-4 razy w tygodniu. Dodatkowo, przed gotowaniem warto ryż dokładnie opłukać i gotować go w dużej ilości wody (6 szklanek wody na 1 szklankę ryżu).