Lato w pełni, więc pod dostatkiem mamy świeżych owoców i warzyw. Nasze dieta wzbogaca się w tym czasie o sezonowe produkty, które możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Pośród tych cudownych miesięcy, jednym z owoców, które świetnie wpisują się w smaki lata są brzoskwinie. Owoce te są nie tylko słodkie i pyszne ale również dostarczają nam wielu składników odżywczych oraz witamin. Sprawdźcie kolejne pozytywne właściwości brzoskwiń!
Właściwości brzoskwiń
Brzoskwinie to owoce, które są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu. Posiadają w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych, m. in. witaminę A, beta-karoten, witaminę B2 i B3 oraz witaminę E i C. W brzoskwiniach znajduje się również potas, fosfor oraz magnez.
Owoce te są sprzymierzeńcami osób, które dbają o swoją sylwetkę, ponieważ 100 g tego owocu to tylko ok. 40 kcal. Owoce te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą je jeść osoby chore na cukrzycę. W swoim miąższu kryją błonnik, który pomaga w problemach trawiennych oraz pomaga nam przy kontrolowaniu apetytu.
Brzoskwinie mają właściwości moczopędne ale za to pozytywnie wpływają na wzrok. Beta-karoten , który jest w nich zawarty działa jak antyoksydant, który poprawia naszą odporność i powoduje, że choroby układu krążenia są szybciej wykrywane.
Zastosowanie brzoskwiń
Brzoskwinie to owce, które mają cienką skórkę, pod którą kryje się najwięcej wartości odżywczych, dlatego nie powinniśmy obierać tego przysmaku ze skórki. Są one również bardzo delikatne, przez co najlepiej zjeść je najszybciej po zakupie, ponieważ długo „nie postoją”.
Te letnie owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy ciast, ale same również smakują wyśmienicie. Można je dodawać do owsianki, budyniu czy musli oraz robić z nich różne soki, koktajle, a także dżemy. Powidła te bardzo dobrze sprawdzą się do nadziewania muffinów, rogalików czy bułeczek, ponieważ same w sobie są już słodkie. Brzoskwinie można też łączyć z mięsem, a najlepiej pasują do wołowiny lub drobiu.
Odmiany brzoskwiń
W sklepach można nabyć różne rodzaje i odmiany tego owocu. Ich dostępność zależy od okresu w sezonie, w jakim się obecnie znajdujemy. Brzoskwinie mają różne kolory miąższu od bardzo jasnej wpadającej w biel do pomarańczowo-czerwonej. Brzoskwinie paraguayo charakteryzują się spłaszczonym kształtem i są najbardziej słodkie. Brzoskwinie lodowe natomiast są w kolorze kości słoniowej i są owocami późno dojrzewającymi.