5 wskazówek, jak wybrać najlepszego arbuza!


                    5 wskazówek, jak wybrać najlepszego arbuza!
06Lip

Słodki, soczysty arbuz prosto z lodówki to idealny sposób na ugaszenie pragnienia w upalny, letni dzień. Uwielbiasz arbuzy i mogłabyś je jeść kilogramami? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy owoc. Poniżej przedstawiamy 5 cennych wskazówek.

Zdjęcie 5 wskazówek, jak wybrać najlepszego arbuza! #1

5 wskazówek, jak kupić najsmaczniejszego arbuza:

Sprawdź kolor

Dokładnie przyjrzyj się jaki kolor ma owoc. Prążki na nim powinny być równo rozłożone i mieć kontrastowy kolor. Odwróć arbuza i obejrzyj żółtą plamkę na dole. To pozostałość po miejscu, w którym leżał na ziemi przed zbiorem. Im bardziej żółty i intensywny kolor plamy, tym świeższy owoc. Im większa plamka, tym słodszy arbuz, ponieważ miał więcej czasu, aby dojrzeć. Białe miejsce sugeruje, że został zebrany za wcześnie i na pewno nie będzie słodki i smaczny.

Zważ go

Arbuz w 91% składa się z wody, a więc dojrzały owoc będzie ciężki, jak na swój rozmiar, ze względu na jej dużą zawartość. W sklepie zważ arbuza lub oceń go w rękach, dzięki temu wybierzesz słodki i soczysty owoc. Nie kupuj małych arbuzów, najlepsze będą te średniej wielkości.

Zdjęcie 5 wskazówek, jak wybrać najlepszego arbuza! #2

Oceń kształt i skórkę

Wybieraj owoce o obłym, symetrycznym kształcie. Uważnie obejrzyj skórkę, nie powinna mieć uszkodzeń, wgnieceń i nierówności. Może to wskazywać na obecność owadów lub grzybów. Skórka powinna być gruba, jędrna i nie dawać się łatwo wgiąć.

Sprawdź ogonek

Jeśli ogonek w arbuzie jest zielony, może to oznaczać, że owoc wciąż jest niedojrzały i został zebrany za wcześnie. Suchy i kruchy ogonek sugeruje, że owoc osiągnął odpowiednią dojrzałość, a miąższ będzie słodki i soczysty.

Zdjęcie 5 wskazówek, jak wybrać najlepszego arbuza! #3

Opukaj owoc

Podczas zakupu warto ostukać owoc. Dźwięk, który wydaje dojrzały arbuz powinien być głęboki, głuchy i pusty. Jeśli odgłos jest płaski, oznacza to że arbuz jest już przejrzały.

Samo zdrowie

Arbuz to niskokaloryczna i orzeźwiająca przekąska. Jest źródłem przeciwutleniaczy, witaminy A i C, potasu i magnezu. Korzystnie wpływa na zdrowie, chroni przed zawałami, cukrzycą i niektórymi nowotworami.

Zdjęcie 5 wskazówek, jak wybrać najlepszego arbuza! #4

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja