Słodki, soczysty arbuz prosto z lodówki to idealny sposób na ugaszenie pragnienia w upalny, letni dzień. Uwielbiasz arbuzy i mogłabyś je jeść kilogramami? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy owoc. Poniżej przedstawiamy 5 cennych wskazówek.
5 wskazówek, jak kupić najsmaczniejszego arbuza:
Sprawdź kolor
Dokładnie przyjrzyj się jaki kolor ma owoc. Prążki na nim powinny być równo rozłożone i mieć kontrastowy kolor. Odwróć arbuza i obejrzyj żółtą plamkę na dole. To pozostałość po miejscu, w którym leżał na ziemi przed zbiorem. Im bardziej żółty i intensywny kolor plamy, tym świeższy owoc. Im większa plamka, tym słodszy arbuz, ponieważ miał więcej czasu, aby dojrzeć. Białe miejsce sugeruje, że został zebrany za wcześnie i na pewno nie będzie słodki i smaczny.
Zważ go
Arbuz w 91% składa się z wody, a więc dojrzały owoc będzie ciężki, jak na swój rozmiar, ze względu na jej dużą zawartość. W sklepie zważ arbuza lub oceń go w rękach, dzięki temu wybierzesz słodki i soczysty owoc. Nie kupuj małych arbuzów, najlepsze będą te średniej wielkości.
Oceń kształt i skórkę
Wybieraj owoce o obłym, symetrycznym kształcie. Uważnie obejrzyj skórkę, nie powinna mieć uszkodzeń, wgnieceń i nierówności. Może to wskazywać na obecność owadów lub grzybów. Skórka powinna być gruba, jędrna i nie dawać się łatwo wgiąć.
Sprawdź ogonek
Jeśli ogonek w arbuzie jest zielony, może to oznaczać, że owoc wciąż jest niedojrzały i został zebrany za wcześnie. Suchy i kruchy ogonek sugeruje, że owoc osiągnął odpowiednią dojrzałość, a miąższ będzie słodki i soczysty.
Opukaj owoc
Podczas zakupu warto ostukać owoc. Dźwięk, który wydaje dojrzały arbuz powinien być głęboki, głuchy i pusty. Jeśli odgłos jest płaski, oznacza to że arbuz jest już przejrzały.
Samo zdrowie
Arbuz to niskokaloryczna i orzeźwiająca przekąska. Jest źródłem przeciwutleniaczy, witaminy A i C, potasu i magnezu. Korzystnie wpływa na zdrowie, chroni przed zawałami, cukrzycą i niektórymi nowotworami.