Fasolka po bretońsku

Ewelina
Zupy
01.07.2014 8:01
Fasolka po bretońsku

Przepis

500 g fasoli "piękny jaś"

200 g boczku wędzonego

300 g mięsa z łopatki

400 g kiełbasy typu śląska

3 średnie cebule + 4 - 5 ząbków czosnku

1 łyżka smalcu lub masła klarowanego do przysmażenia

3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego

1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku + płaska łyżeczka ostrej

1,5 łyżki majeranku

200 ml (słoik) dobrego koncentratu pomidorowego

sól, pieprz świeżo mielony

jasna zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki

Fasolę opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc.

W dniu następnym wodę z moczenia wylać, zalać następną i wstawić do gotowania.

Mięso, boczek, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony czosnek.

Wrzucić do gotującej się fasoli (kiełbasę wrzuciłam na około 30 minut przed końcem gotowania), dodać ziele, liście laurowe, sól.

Gotować do miękkości fasoli.

Na koniec wsypać majeranek, obie papryki, pieprz, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.

Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę wywaru z fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka.

Podawać z pieczywem.