Pomysłowy deser z wafelkami

Ewelina
Przepisy
29.09.2014 21:26
Pomysłowy deser z wafelkami

Przepis

Waniliowy deser z kaki i wafelkami

Przekładane deserki mają tą cudowną zaletę, ze można je komponować w nieskończenie dowolny sposób. Do tego wykorzystałam końcówki produktów zalegających w lodówce, a okazał się tak pyszny, że zjedliśmy go już przed obiadem, więc z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że najlepiej go podawać zanim rozmiękną wafelki :)

SKŁADNIKI NA 3 PUCHARKI O POJEMNOŚCI 250 ML:

1 mocno dojrzały owoc kaki (persymona, szaron)

1/2 owocu granatu

4 wafelki z kremem o smaku śmietankowym

17 dag homogenizowanego serka waniliowego

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

10 dag śmietanki kremówki 30%

2 płaskie łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

Kaki umyłam, obrałam ze skórki i zmiksowałam.

Granat umyłam, przekroiłam na pół i z jednej połówki wydłubałam pestki (robię to w misce z wodą, wtedy sok nie pryska po całej kuchni i ubraniu).

Wafelki połamałam na nieduże kawałki.

Serek homogenizowany utarłam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Kremówkę ubiłam na sztywno, wymieszałam ją z serkiem.

W kieliszkach ułożyłam warstwami: wafelki, kaki, pestki granatu, bita śmietana z serkiem. I tak jeszcze raz do wyczerpania składników. Wierzch posypałam pestkami granatu.