Przepis
Fasolka po bretońsku 2
Składniki:
500 g fasoli,
400 g kiełbasy,
150 g wędzonki,
60 g przecieru pomidorowego,
4 łyżki ketchupu McDonald's,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
majeranek,sól, pieprz.
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.