Przepis
Zupa z mięsem mielonym i papryką
Treściwa i sycąca zupa z mięsem mielonym oraz papryką, idealnie nadaje się na jesienne dni.
Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna, świetnie rozgrzewa, a w towarzystwie ulubionego pieczywa tworzy wartościowy posiłek.
Miseczka tej zupy będzie smakowała nie tylko na obiad, sprawdzi się także w ramach kolacji.
Sezon na paprykę trwa, wykorzystajcie więc go i przygotujcie zupę koniecznie ;)
Składniki:
4-6 porcje
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
2 duże czerwone papryki
2 średnie marchewki
3 średnie czerwone cebule
5-6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki oleju roślinnego
ok. 1, 5-2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i smażę na niej mięso, aż straci swoją surowość.
Cebulę kroję w kostkę, dodaję do usmażonego mięsa i czekam, aż się zeszkli.
Usmażone i rozdrobnione mięso wraz z cebulą doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem oraz kurkumą, dokładnie mieszam.
Następnie całość zalewam bulionem (na razie ok. 1, 5 litra), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i doprowadzam pod przykryciem do zagotowania.
W tym czasie pozostałe warzywa obieram i kroję w dowolne mniejsze kawałki.
Ja pokroiłam marchew w talarki, a paprykę i ziemniaki w podobnej wielkości kostkę.
Kiedy bulion się zagotuje, zmniejszam gaz i dodaję marchew oraz ziemniaki, kontynuuję gotowanie ok. 10 minut, kolejno dodaję pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę w proszku.
Całość ponownie mieszam, w razie potrzeby dolewam jeszcze bulionu, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotuję pod przykryciem tylko kilka minut do czasu, aż papryka zmięknie.
Należy uważać, aby warzywa się nie rozgotowały.
Kiedy zupa już się ugotuje, wyłączam grzanie, rozcieram w dłoniach majeranek i pod przykryciem zostawiam na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Zupę podaję gorącą ze świeżym pieczywem.