Zupa z mięsem mielonym i papryką

Ewelina
Zupy
10.09.2014 10:46
Zupa z mięsem mielonym i papryką

Przepis

Zupa z mięsem mielonym i papryką

Treściwa i sycąca zupa z mięsem mielonym oraz papryką, idealnie nadaje się na jesienne dni.

Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna, świetnie rozgrzewa, a w towarzystwie ulubionego pieczywa tworzy wartościowy posiłek.

Miseczka tej zupy będzie smakowała nie tylko na obiad, sprawdzi się także w ramach kolacji.

Sezon na paprykę trwa, wykorzystajcie więc go i przygotujcie zupę koniecznie ;)

Składniki:

4-6 porcje

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)

2 duże czerwone papryki

2 średnie marchewki

3 średnie czerwone cebule

5-6 ziemniaków

2 ząbki czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki majeranku

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

2 łyżki oleju roślinnego

ok. 1, 5-2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)

W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i smażę na niej mięso, aż straci swoją surowość.

Cebulę kroję w kostkę, dodaję do usmażonego mięsa i czekam, aż się zeszkli.

Usmażone i rozdrobnione mięso wraz z cebulą doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem oraz kurkumą, dokładnie mieszam.

Następnie całość zalewam bulionem (na razie ok. 1, 5 litra), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i doprowadzam pod przykryciem do zagotowania.

W tym czasie pozostałe warzywa obieram i kroję w dowolne mniejsze kawałki.

Ja pokroiłam marchew w talarki, a paprykę i ziemniaki w podobnej wielkości kostkę.

Kiedy bulion się zagotuje, zmniejszam gaz i dodaję marchew oraz ziemniaki, kontynuuję gotowanie ok. 10 minut, kolejno dodaję pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę w proszku.

Całość ponownie mieszam, w razie potrzeby dolewam jeszcze bulionu, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotuję pod przykryciem tylko kilka minut do czasu, aż papryka zmięknie.

Należy uważać, aby warzywa się nie rozgotowały.

Kiedy zupa już się ugotuje, wyłączam grzanie, rozcieram w dłoniach majeranek i pod przykryciem zostawiam na 15 minut, aby smaki się przegryzły.

Zupę podaję gorącą ze świeżym pieczywem.