Ciasto Napoleon

Ciasto Napoleon

SkładnikiCIASTO:0,5 kostki margaryny3 łyżki cukru pudru5 łyżek śmietany1,5 łyżeczki proszku do pieczeniamąki-ile ciasto pochłonie-ok.0,5 kgMASA:1 margaryna1/2 szkl cukru2 budynie śmietankowe bez cukru2 łyżki mąki1 l mleka1 paczka herbatnikówCIASTO:z podanych składników …

Składniki

Przepis

Składniki

CIASTO:

0,5 kostki margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 łyżek śmietany

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mąki-ile ciasto pochłonie-ok.0,5 kg

MASA:

1 margaryna

1/2 szkl cukru

2 budynie śmietankowe bez cukru

2 łyżki mąki

1 l mleka

1 paczka herbatników

CIASTO:

z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 15 min do lodówki,po wyjęciu z lodówki dzielimy na 3 rowne czesci i pieczemy. ciasto nalezy bardzo dokładnie i cieniutko rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Piec(160stopni) każde po ok 25 min-aż sie zrumieni.

MASA:

Większą część mleka zagotować, dodać mararynę i cukier.Budyń i mąkę wymieszać z resztą mleka i wlać na gotujące sie mleko.

Herbatniki pokruszyć.

przeklada ciasto wg schematu:

CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-POKRUSZONE HERBATNIKI.

Ciasto musi poleżeć jeden dzień aby stało się mieciutkie.Smacznego!

Źródło:

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/pyszny_napoleonek

Ewelina

true

Polecane