Składniki
0,5 kg fasoli piękny jaś
laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej
1 cebula
1 marchew
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
6 -7 ziarenek pieprzu
3/4 płaskiej łyżki soli
Przepis
Wieczorem fasolkę opłukać , wsypać do garnka i zalać wodą . Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić dodać koncentrat i wszystkie przyprawy . Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju.
Marchewki obrać i pokroić w kostkę . Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki.
Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie czyli około 1,5 godziny.
Aby zagęścić fasolkę należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki.
Smacznego!