fasolka po bretońsku

Anna
Zupy
15.03.2016 9:21
fasolka po bretońsku

Składniki

0,5 kg fasoli piękny jaś

laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej

1 cebula

1 marchew

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

2 liście laurowe

1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

6 -7 ziarenek pieprzu

3/4 płaskiej łyżki soli

Przepis

Wieczorem fasolkę opłukać , wsypać do garnka i zalać wodą . Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić dodać koncentrat i wszystkie przyprawy . Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju.

Marchewki obrać i pokroić w kostkę . Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki.

Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie czyli około 1,5 godziny.

Aby zagęścić fasolkę należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki.

Smacznego!