Sałatka ziemniaczana

Ewelina
Sałatki
26.09.2014 8:48
Sałatka ziemniaczana

Przepis

Sałatka pochodzenia niemieckiego, gdzie znana jest jako Kartoffelsalat. Bardzo smaczna, prosta i tania. Głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki, warzywo niezwykle popularne w Polsce i obecne na naszych talerzach bardzo często. Warto wypróbować to warzywo w wersji sałatkowej. Moja rodzinka bardzo polubiła tą sałatkę i polecam ja wszystkim. W oryginalnym przepisie niemieckim pokrojone ziemniaki marynuje się kilka godzin w marynacie przygotowanej z octu winnego, oleju, soli i pieprzu, ale ja proponuję szybszą wersję.

Składniki:

6-8 ziemniaków, 3-4 ogórki kiszone, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, koperek lub szczypiorek, po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w łupinach, po ugotowaniu i ostudzeniu obrać i pokroić w półplasterki (jak ziemniaki są małe to w plasterki). Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek lub szczypiorek posiekać. Wszystko razem delikatnie wymieszać, żeby ziemniaki się za bardzo nie rozpadły, dodać musztardę i jogurt wymieszany z majonezem, doprawić solą, pieprzem. Ja dodałam jeszcze 2 jajka ugotowane na twardo, ale nie jest to konieczne.