Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości

Elżbieta
Zdrowie
16.10.2019 21:20
Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości

Jarzębina to bardzo niedoceniona roślina, jesienią można znaleźć ją dojrzałą na drzewkach. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim lecznicze, a do tego jest bardzo smaczna. Sprawdź, co można z niej zrobić.

Zdjęcie Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości #1

Z jarzębiny można zrobić przepiękne korale, ale nie o tym będzie dziś mowa. Owoc ten – czerwone kulki, które dojrzewają jesienią, są niezwykle zdrowe.

Właściwości jarzębiny

Jarzębina posiada wiele właściwości leczniczych:

  • Działa moczopędnie,
  • Pomocna w biegunkach i zaparciach,
  • Pomocna w chorobach skórnych, schorzeniach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego,
  • Pomaga przy zaburzeniach krążenia,
  • Działa kojąco na bóle nerek,
  • Wzmacnia pracę serca,
  • Posiada bardzo dużo witaminy C.

Jarzębina na przeziębienie

Jarzębina w medycynie ludowej jest od lat stosowana na przeziębienie. Posiada w składzie wysoką zawartość witaminy C, dzięki czemu jest skuteczna. Warto pić herbatki czy nalewki z jarzębiny w chorobie. Pamiętaj jednak, by nie jeść jej na surowo!

Zdjęcie Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości #2

Zastosowanie jarzębiny w kuchni

W kuchni jarzębinę można stosować na wiele sposobów

  • Herbatka z jarzębiny – zebrane owoce najpierw należy zasuszyć, następnie rozdrabniamy je i zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach herbatka jest gotowa do picia
  • Kompot – smak kompotu będzie o wiele wyraźniejszy niż herbaty. Do naczynia wlewamy wodę i wsypujemy około łyżkę owoców, można więcej, w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć intensywny smak. Gotujemy przez około 5 minut i przecedzamy. Po wystygnięciu kompot jest gotowy do picia.
  • Nalewka – do jej wykonania będą nam potrzebne nie tylko owoce, ale i kwiaty jarzębiny. Bierzemy pół szklanki owoców i wysuszonych kwiatów jarzębiny. Zalewamy je wódką. Odstawiamy na 14 dni, po tym czasie cedzimy.
  • Dżem – do jego wykonania potrzebujemy owoce jarzębiny, cukier, sok z cytryny i jabłka. Ilości składników zależą od nas. Owoce parzymy w gorącej wodzie, później przekładamy do garnka i gotujemy w 1 szklance wody. Później dodajemy pokrojone jabłka, cukier i sok z cytryny. Wszystko gotujemy tak długo, aż owoce staną się szkliste.