Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości

Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości
16Paź

Jarzębina to bardzo niedoceniona roślina, jesienią można znaleźć ją dojrzałą na drzewkach. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim lecznicze, a do tego jest bardzo smaczna. Sprawdź, co można z niej zrobić.

Zdjęcie Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości #1

Z jarzębiny można zrobić przepiękne korale, ale nie o tym będzie dziś mowa. Owoc ten – czerwone kulki, które dojrzewają jesienią, są niezwykle zdrowe.

Właściwości jarzębiny

Jarzębina posiada wiele właściwości leczniczych:

  • Działa moczopędnie,
  • Pomocna w biegunkach i zaparciach,
  • Pomocna w chorobach skórnych, schorzeniach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego,
  • Pomaga przy zaburzeniach krążenia,
  • Działa kojąco na bóle nerek,
  • Wzmacnia pracę serca,
  • Posiada bardzo dużo witaminy C.

Jarzębina na przeziębienie

Jarzębina w medycynie ludowej jest od lat stosowana na przeziębienie. Posiada w składzie wysoką zawartość witaminy C, dzięki czemu jest skuteczna. Warto pić herbatki czy nalewki z jarzębiny w chorobie. Pamiętaj jednak, by nie jeść jej na surowo!

Zdjęcie Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości #2

Zastosowanie jarzębiny w kuchni

W kuchni jarzębinę można stosować na wiele sposobów

  • Herbatka z jarzębiny – zebrane owoce najpierw należy zasuszyć, następnie rozdrabniamy je i zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach herbatka jest gotowa do picia
  • Kompot – smak kompotu będzie o wiele wyraźniejszy niż herbaty. Do naczynia wlewamy wodę i wsypujemy około łyżkę owoców, można więcej, w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć intensywny smak. Gotujemy przez około 5 minut i przecedzamy. Po wystygnięciu kompot jest gotowy do picia.
  • Nalewka – do jej wykonania będą nam potrzebne nie tylko owoce, ale i kwiaty jarzębiny. Bierzemy pół szklanki owoców i wysuszonych kwiatów jarzębiny. Zalewamy je wódką. Odstawiamy na 14 dni, po tym czasie cedzimy.
  • Dżem – do jego wykonania potrzebujemy owoce jarzębiny, cukier, sok z cytryny i jabłka. Ilości składników zależą od nas. Owoce parzymy w gorącej wodzie, później przekładamy do garnka i gotujemy w 1 szklance wody. Później dodajemy pokrojone jabłka, cukier i sok z cytryny. Wszystko gotujemy tak długo, aż owoce staną się szkliste.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ