Kończą się wakacje i niedługo z pewnością pojawi się załamanie pogody.
Warto pomyśleć nad swoim zdrowiem i odpowiednio przygotować się na przyjście jesieni.
Dzisiaj zaprezentujemy dwa sposoby na wzmocnienie swojej odporności.
Warto zacząć stosować je już teraz, aby być gotowym na te „gorsze” zimniejsze dni.
Wiele osób źle znosi warunki pogodowe i nagłe zmiany temperatury.
Niektóre osoby tracą energię z powodu braku naturalnego światła – krótszy dzień praktycznie zawsze oznacza u nich pogorszenie nastroju, a to także prowadzi do osłabienia naszego organizmu.
Dlatego szczególnie te osoby powinny pomyśleć nad zasileniem swojego organizmu w niezbędne wartości odżywcze.
Pierwszym z prezentowanych dzisiaj sposobów będzie bardzo smaczny i aromatyczny napój wzmacniający odporność.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- jabłka – 200 g,
- marchew – 100 g,
- pomarańcze – 250 g,
- imbir – 10 g.
Wszystkie składniki należy dokładnie umyć i obrać ze skórki.
Następnie należy je pokroić na małe kawałki.
Imbir najlepiej zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy.
Połączenie tych składników tworzy świetną, zbilansowaną kompozycję.
Imbir łagodzi bóle stawów, zmniejsza duszności towarzyszące przeziębieniom, a także zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi. To oczywiście nie wszystko co potrafi imbir. Lista jego zdrowotnych właściwości jest bardzo długa.
Odpowiednią dawkę witamin, minerałów i substancji uodparniających zawiera jabłko.
To świetne źródło błonnika, który w naturalny sposób dba o prawidłową pracę naszych jelit.
Połączenie pomarańczy i marchwi to kompozycja wapnia, potasu, magnezu, a także wielki zastrzyk witamin takich jak witaminy z grupy B, witamina A oraz witamina C.
Oprócz tego połączenie tych warzyw i owoców zapewnia nam solidną dawkę beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem więc wspiera nasz układ odpornościowy.
Połączenie tych wszystkich składników ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające, oczyszczające i przyspieszające metabolizm.
Dodatkowo taki napój ma świetny smak!
Drugim sposobem na wzmocnienie odporności na jesień jest połączenie miodu i cynamonu.
Takie połączenie w znacznym stopniu przyczynia się do ogólnej poprawy Twojego zdrowia.
Najważniejszy w tym wszystkim jest zakup miodu.
Miód musi być prawdziwy, naturalny.
Tylko taki miód dostarczy organizmowi odpowiednio dużą dawkę substancji odżywczych.
Przygotuj sobie słoik i wlej do niego 4 łyżki miodu i 8 łyżeczek zmielonego cynamonu.
Dokładnie wymieszaj i włóż słoik do lodówki.
Codziennie, zaraz po przebudzeniu zjedz łyżkę takiej mieszanki i popij ją szklanką wody mineralnej.
Tak przygotowany słoiczek starczy Ci na 4 dni.
Pamiętaj, że słoik przechowywany w lodówce musi być szczelnie zamknięty.
Cynamon ma wiele zalet, między innymi zawiera dużo mikroelementów, wykazuje działanie antygrzybiczne, poprawia metabolizm, pracę mózgu, pobudza trawienie, wspomaga odchudzanie, a także obniża cholesterol.
Miód także zawiera mnóstwo potrzebnych mikroelementów, pobudza nasz mózg, działa, bakteriobójczo, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, działa uspokajająco, wzmacnia odporność, hamuje procesy miażdżycowe, dostarcza niezbędnych witamin, a także zawiera substancje antybiotyczne.