Koniec czerwca i lipiec to czas, w którym mamy możliwość jedzenia świeżych, zdrowych jagód. Warto nie przegapić tego okresu, ponieważ jagody mają bardzo dużo leczniczych właściwości, z których powinniśmy jak najczęściej korzystać.
#Obniżanie cholesterolu
Jagody wzmacniają naczynia włosowate, co sprawia, że nie przepuszczają one cholesterolu. Bardzo często owoce te zalecane są osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i tym, które narażone są na choroby serca.
#Zdrowie pęcherza
Jagody, tak jak żurawina, zawierają związki, które zapobiegają przywierania do ścian pęcherza bakterii odpowiedzialnym za stan zapalny dróg moczowych. Dzięki temu infekcja nie rozwija się, a stan zapalny szybko znika.
#Bogactwo przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze zawarte w jagodach działają przeciwnowotworowo i spowalniają starzenie się organizmu. Doskonale wpływają również na wzrok oraz obniżenie cholesterolu. W połączeniu z żelazem zwiększają również produkcję czerwonych krwinek, przez co zapobiegają anemii.
#Jak wybrać najlepsze jagody?
O świeżości i dojrzałości jagód świadczy przede wszystkim kolor – powinien być intensywnie niebieski. Owoce powinny być również pokryte białym, woskowym nalotem. Nie mogą być wilgotne, poklejone, czy spleśniałe.
Mrożenie jagód
Biorąc pod uwagę krótki okres dostępności tych owoców, warto je zamrozić, aby mieć je pod ręką cały rok.
--Kiedy kupisz jagody do zamrożenia - nie myj ich.
--Nieumyte jagody przełóż na pergamin (nie jedna na drugą) i włóż do zamrażarki.
--Kiedy zamarzną wyciągnij je i przełóż do woreczków foliowych.
--W ten sposób możesz przechowywać jagody przez cały rok.