Jagody – poznaj ich niezwykłe lecznicze właściwości

Agnieszka
Dieta i żywienie
22.06.2018 17:12
Jagody – poznaj ich niezwykłe lecznicze właściwości

Koniec czerwca i lipiec to czas, w którym mamy możliwość jedzenia świeżych, zdrowych jagód. Warto nie przegapić tego okresu, ponieważ jagody mają bardzo dużo leczniczych właściwości, z których powinniśmy jak najczęściej korzystać.

Zdjęcie Jagody – poznaj ich niezwykłe lecznicze właściwości #1

#Obniżanie cholesterolu

Jagody wzmacniają naczynia włosowate, co sprawia, że nie przepuszczają one cholesterolu. Bardzo często owoce te zalecane są osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i tym, które narażone są na choroby serca.

#Zdrowie pęcherza

Jagody, tak jak żurawina, zawierają związki, które zapobiegają przywierania do ścian pęcherza bakterii odpowiedzialnym za stan zapalny dróg moczowych. Dzięki temu infekcja nie rozwija się, a stan zapalny szybko znika.

#Bogactwo przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze zawarte w jagodach działają przeciwnowotworowo i spowalniają starzenie się organizmu. Doskonale wpływają również na wzrok oraz obniżenie cholesterolu. W połączeniu z żelazem zwiększają również produkcję czerwonych krwinek, przez co zapobiegają anemii.

#Jak wybrać najlepsze jagody?

O świeżości i dojrzałości jagód świadczy przede wszystkim kolor – powinien być intensywnie niebieski. Owoce powinny być również pokryte białym, woskowym nalotem. Nie mogą być wilgotne, poklejone, czy spleśniałe.

Mrożenie jagód

Zdjęcie Jagody – poznaj ich niezwykłe lecznicze właściwości #2

Biorąc pod uwagę krótki okres dostępności tych owoców, warto je zamrozić, aby mieć je pod ręką cały rok.

--Kiedy kupisz jagody do zamrożenia - nie myj ich.

--Nieumyte jagody przełóż na pergamin (nie jedna na drugą) i włóż do zamrażarki.

--Kiedy zamarzną wyciągnij je i przełóż do woreczków foliowych.

--W ten sposób możesz przechowywać jagody przez cały rok.