Bezglutenowy tort Oreo

Sylwia
Ciasta
05.12.2020 17:35
Bezglutenowy tort Oreo

Bezglutenowy tort Oreo Składniki na 3 cienkie biszkopty o średnicy 20 cm 6 dużych jajek (żółtka i białka osobno) 100 g cukru 120 g mąki 70 g owsianej 20 ryżowej 30 skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 18-25 g gorzkiego kakao KREM ŚRODEK 400 g kremówki 250 g mascarpone 2 opakowania śmietanofix 4 płaskie łyżki cukru pudru 6 ciasteczek oreo bezglutenowych WIERZCH 600 g śmietany kremówki 2 – 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanofix 5-6 ciasteczek owoce (opcjonalnie) NASĄCZENIE 120-150 g wody 1,5 łyżeczki cukru pudru sok z cytryny Zimną kremówkę ubijamy tak na 80% – chodzi o to, żeby nie ubić jej za bardzo, żeby się nie zważyła. O ile z przekrojeniem na dwie części problemu nie będzie to na 3 już może być gorzej. Jeśli nie macie tylu jednakowych blaszek, możecie upiec jeden wysoki biszkopt kakaowy (wtedy kakaa należy dodać 25 gramów) i spróbować przekroić go na 3 równe części. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia odkładamy około 150 gramów ciasta, wyrównujemy – będzie to jasny, środkowy biszkopt. Na koniec tort z boku obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami a na wierzchu układamy owoce. Gotową masę można przełożyć do rękawa cukierniczego – według mnie w ten sposób łatwiej nakłada się krem na biszkopt. Bezglutenowy tort Oreo – przygotowanie Biszkopt W misce łączymy wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia. Po 30 minutach wyciągamy tort i pozostałą kremówkę, którą rozprowadzamy na wierzchu i bokach ciasta. W tym celu w miseczce łączymy wszystkie składniki, soku z cytryny należy dodać tyle, żeby powstała lekko kwaśna lemoniada. Ciemny biszkopt układamy na spodzie a następnie nasączamy 1/3 wody (u mnie ok 60g). Kładziemy biszkopt jasny, lekko przyciskamy, żeby krem pod spodem się wyrównał, nasączamy i rozprowadzamy pozostałą część kremu. W tym czasie, jeśli mamy owoce myjemy je i osuszamy oraz kruszymy 5-6 ciasteczek oreo (ja pokruszyłam tylko herbatniki, bez białego środka). W środku masy znajdują się pokruszone ciasteczka oreo – moje są z firmy Schar. Dodajemy mieszankę mąk oraz proszku do pieczenia (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Bezglutenowy tort Oreo Trzy biszkopty przełożone kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. W przypadku pieczenia jednego wysokiego biszkoptu należy piec go dłużej, około 30 minut lub do suchego patyczka. Schodzone ciasto wyciągamy z lodówki oraz z rantu lub tortownicy. Każdy biszkopt piekłam na osobnej, niskiej blaszce firmy Wilton o średnicy 20 cm. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i delikatnie mieszamy. Polecam na urodziny, imieniny lub po prostu jako ciacho do kawy 🙂 Biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Na wierzch kładziemy ostatni, ciemny biszkopt, lekko przyciskamy i nasączamy. Pamiętajcie, kremówkę należy ubijać tylko do uzyskania sztywnej piany, zbyt długie ubijanie może spowodować zważenie się.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-tort-oreo/